2016-01-04 10:18:00

Папа Франциск: Навстіж відчинімо наше серце Ісусові, довіряючи Йому в щасливих і болісних хвилинах


Використовуючи теплу й сонячну погоду опівдні 3 січня 2016 р., тисячі прочан та римлян заповнили площу святого Петра у Ватикані, щоб помолитися з Папою Франциском молитву «Ангел Господній».

У роздумуванні перед молитвою, у цю, першу неділю нового року, Святіший Отець послався на літургійний текст цієї неділі, а саме на пролог Євангелії від святого Івана, вже звіщений у різдвяну ніч, який знову прозвучав цієї неділі.

В ньому проголошується, що Слово – творче Слово Бога –  стало тілом  і оселилось між нами (Ів 1,14). Це Слово, що живе на небесах, тобто у Божому вимірі, зійшло на землю, щоб ми Його почули і могли пізнати любов Отця, доторкнутися до неї. Слово Бога – це Сам Його Єдинородний Син, що став людиною, повний любові й вірності – це Сам Ісус.

Євангелист не приховує драматичного контрасту між даром Божої любові у Воплоченні й відмовою людини прийняти його. Слово – це світло, однак, люди воліли темряву; Слово прийшло до своїх, але вони Його не прийняли, зачинили двері перед Сином Божим. Це таємниця зла, яке посягає і на наше життя, та вимагає від нас пильності й уваги, щоб воно не перемогло. У Книзі Буття є одна прекрасна фраза, яка допомагає це зрозуміти: у ній говориться, що зло, причаївшись, "на порозі чигає і приманює тебе". Горе нам, якщо дозволимо йому ввійти; тоді воно зачинить наші двері всьому іншому. Однак, ми покликані навстіж відчинити двері нашого серця Слову Божому, Ісусові, щоб, таким чином, стати Божими дітьми.

За словами Папи, початок Євангелії від святого Івана є «закликом святої Матері Церкви прийняти це Слово спасіння, цю таємницю світла». Якщо ми приймемо Ісуса в наші серця, далі мовив він, то «зростаючи в пізнанні Господа і в любові до Нього, навчимося бути милосердними, як Він. І особливо в цей Святий рік Милосердя вчинімо так, щоб Євангеліє дедалі більше воплочувалось також і в нашому житті. Читати Євангелію, роздумувати над нею і втілювати Боже слово в повсякденному житті, –   це найкращий спосіб, щоб пізнати Ісуса і нести Його іншим», – підкреслив Святіший Отець.

У цьому полягає покликання і радість кожної охрищеної людини: вказувати на Ісуса і дарувати Його іншим; але щоб це робити , ми повинні знати Його і носити в собі, як Господа нашого життя. Він нас захистить від зла, від диявола, який завжди причаюється під нашими дверима, перед нашим серцем, і хоче туди ввійти.

Далі Святіший Отець закликав: «З оновленим поривом синівської відданості знову ввірмо себе Марії: в ці дні в Різдвяних яслах ми споглядаємо лагідний образ Матері Ісуса і нашої Матері».

А після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск привітав прочан, бажаючи їм миру та усього добра у Господі. «У щасливих хвилинах, як також і в тих сумних, довіряймо Ісусові, що є нашим милосердям і нашою надією, – мовив Святіший Отець. – Не забуваймо про зобов’язання, яке ми взяли на початку Нового року, у День молитви за мир: Перемогти байдужість і здобути мир». З Божою допомогою зможемо впровадити це в життя».

Його Святість ще раз пригадав присутнім про важливість щоденного читання євангельського уривка, заохочуючи носити з собою кишенькову Євангелію та часто її читати.








All the contents on this site are copyrighted ©.