2015-12-12 22:30:00

Папа: Марія, Матір Милосердя, допоможе усвідомити, як Бог нас любить


«Господь, твій Бог, посеред тебе […]. Він буде вельми радуватися тобою, він відновить тебе любов'ю своєю. Він буде веселитися тобою під веселі співи», – словами, які старозавітній пророк Софонія скерував до вибраного народу, Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він очолив з нагоди празника Ґвадалупської Пречистої Діви Марії, Небесної Покровительки Америки, у ватиканській базиліці Святого Петра в суботу, 12 грудня 2015 р., вказуючи на те, що їх дуже добре можна пристосувати також і до Пресвятої Богородиці, до Церкви та до всіх людей, яких Господь Бог любить безмежною милосердною любов’ю. Бог, як наголосив Святіший Отець, нас так сильно любить, що радіє та втішається нами. Його любов є безкорисливою та безмежною, не очікуючи нічого взамін. Така любов є найбільш вражаючим атрибутом Всемогутнього Бога, є синтезом, в якому зібрана євангельська Благовість та віра Церкви.

Проповідник зазначив, що слово «милосердя» (misericordia) складається із двох слів: «місерія», тобто, нужда, та «серце». Серце вказує на властивість людини любити, отож, милосердя – це любов, яка обіймає людську нужду; любов, яка «відчуває» убогість ближнього немовби свою особисту, бажаючи визволити його від неї. «Цим виявилася до нас любов Божа, що Бог свого єдинородного Сина послав у світ, щоб ми жили через Нього» (1 Ів. 4, 9). «Слово стало тілом» з наміром розділити з нами всі наші слабкості, бажаючи досвідчити нашу людську природу, аж до хресного страждання і смерті. Його воплочення випливає з глибокого співчуття та милосердя до нас, з бажання стати нашим приятелем під час нашої життєвої дороги та послужити всьому зраненому людству.

За словами Вселенського Архиєрея, жоден гріх не може перекреслити милосердної близькості Ісуса Христа до кожної людини чи перешкодити Його благодаті вчити діло навернення, при умові, що ми цього просимо. А навіть більше, саме гріх дає можливість проявитись із ще більшою силою любові Бога-Отця, Який, аби визволити грішника із неволі зла, пожертвував Своїм Єдинородним Сином. Це Боже милосердя ми отримуємо через дар Святого Духа, Який під час Святого Таїнства Хрищення уможливлює, створює та живить нове життя Своїх учнів. Якими б великими та важкими не були гріхи, Святий Дух, Який відновлює обличчя землі, вчиняє можливим чудо нового життя, сповненого радості та надії. Отож, і ми повинні радісно вигукувати: «Господь є моїм Богом та Спасителем»!

Далі Глава Католицької Церкви пригадав повчання святого апостола Павла, який закликав не піддаватися журбі, адже Господь близько; Його милосердя оселилося між нами. Христос йде поруч із нами шляхом нашого життя, вказує нам дорогу любові, підводить нас, коли ми падаємо, підтримує нас у труднощах, супроводжує в усіх наших життєвих ситуаціях. Він відчиняє нам очі, щоб ми могли побачити нашу нужду і злидні світу, але, одночасно, сповнює нас надією.

«І мир Божий […] берегтиме серця й думки ваші у Христі Ісусі» (Фил. 4, 7). Папа підкреслив, що ніхто не може позбавити нас цього миру та щастя, незважаючи на життєві страждання та випробування. Після чого, він заохотив розвивати наш досвід милосердя, миру і надії, зокрема, під час періоду приготування до Христового Різдва та у світлі Ювілейного року. Звіщати Добру Новину бідним, як це робив Іван Предтеча, та чинити діла милосердя – це добрий спосіб очікування на прихід Спасителя у Різдві.

На закінчення Папа Франциск ще раз пригадав, що Бог в особливий спосіб радіє та втішається Пресвятою Богородицею. В одній із наймиліших християнському людові марійських молитов, Salve Regina, Пречисту Діву Марію названо «Матір’ю Милосердя». Вона досвідчила Боже милосердя і прийняла у Своє лоно джерело цього милосердя – Ісуса Христа. «Нехай Марія, Матір Милосердя, допоможе нам усвідомити, як сильно Бог нас любить», – сказав наприкінці проповіді Єпископ Риму, закликаючи ввірити у Її материнські руки всі терпіння та радості всього американського континенту, люди якого так щиро її почитають у санктуарії в Ґвадалупе, що у Мексиці, та щоб усі ми могли наново відкрити радість, що випливає з Божої ніжності.

«Просімо Її, щоб цей Ювілейний рік став засівом милосердної любові у серцях окремих людей, сімей, та народів», – закликав Папа, щоб «ми навернулись і стали милосердними» та щоб наші християнські спільноти вміли бути «оазами та джерелом милосердя, свідками милосердної любові, яка не допускає жодного виключення». «Щоб рішуче у Неї про це просити, я вирушу в подорож, щоб вшанувати Її в Її Санктуарії 13 лютого»,– додав він, офіційно повідомивши, таким чином, про те, що заплановану Апостольську подорож до Мексики здійснить через два місяці.

А під час Молитви вірних, Святіший Отець попросив помолитися за його батьків. «Молімося, - сказав він, - за душу моїх мами і тата, Маріо та Реґіни, які дали мені життя та передали віру і які в цей день, 80 років тому, одружилися».








All the contents on this site are copyrighted ©.