2015-08-31 09:17:00

Дають згрішення ті, які називають себе великими віруючими, але у щоденному житті не живуть вірою.


За словами Папи Франциска, ті, що називають себе «великими віруючими», учащають у храм, але в щоденному житті не живуть вірою, дають антихристиянське свідчення. Перед проказуванням Богородичної молитви «Ангел Господній» разом з тисячами паломників з усього світу, які зібрались на площі святого Петра у Ватикані в неділю 30 серпня 2015 р., Святіший Отець закликав бути людьми чистого серця, позбуваючись неправди й лицемірства.

Коментуючи недільну Євангелію, в якій описана дискусія Ісуса з деякими фарисеями та книжниками щодо цінності «передань старших» (Мр 7,3), Папа вказав, що Ісус рішуче виступає проти формального підходу до встановлених правил, які не повинні займати місця Божих Заповідей.

Одночасно Святіший Отець звернув увагу на те, що Ісус попереджає також і нас, щоб ми не думали, що для того, аби бути добрими християнами, вистачить тільки зовнішнього дотримування законів. Бо, як для фарисеїв, також і для нас існує загроза вважати себе кращими від інших тільки тому, що ми дотримуємось правил, звичаїв, у той час, коли не любимо ближніх, переповнені пихою та гордістю. Без переміни серця, що повинно втілитись у конкретні дії, шукаючи справедливості й миру, допомагаючи бідним, слабким, пригніченим, тільки буквальне дотримання правил не приносить плодів.

«Усім відомо, – наголосив Папа, – скільки зла роблять Церкві і дають згіршення люди, які  в наших спільнотах, парафіях, кварталах називають себе великими католиками і часто відвідують храм, але пізніше, в своєму щоденному житті не дбають про сім’ю, обмовляють інших і так далі. Саме це засуджує Ісус як антихристиянське свідчення».
Наприкінці  Папа запросив поставити собі питання: «Де моє серце? Ісус вказував: "Де скарб твій, там буде і твоє серце». Що є моїм скарбом? Чи Ісус та Його вчення? Тоді моє серце є добрим. Чи, може, скарбом є щось іншого?»

Святіший Отець підкреслив, що наше серце повинно бути очищене і навернене. Бо без очищеного серця не можемо мати насправді чистих рук та вуст, щоб звіщати щирі слова любові, милосердя, прощення.

Наприкінці, через заступництво Пресвятої Богородиці, Папа Франциск звернувся до Господа з проханням дати нам чисте серце, вільне від всякого лицемірства.








All the contents on this site are copyrighted ©.