2015-08-15 14:55:00

Папа в урочистість Внебовзятя: Метою людського життя є паломництво до дому Небесного Отця


«Нашим призначенням, як членів Церкви, є розділити радість нашої Матері, бо, дякуючи Богові, також і ми віруємо у Христову спасенну жертву на хресті, а через Хрищення є включеними у це таїнство спасіння», – підкреслив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній», яку він очолив у суботу, 15 серпня 2015 р., з нагоди урочистості Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, на площі Святого Петра у Ватикані.

 Варто зазначити, що вперше після 1954 року ця Богородична молитва відбулася 15 серпня саме на площі перед Ватиканською базилікою. Адже протягом попередніх 60 років Римські Архиєреї очолювали її з нагоди Внебовзяття на площі перед літньою резиденцією в Кастель Ґандольфо.

Коментуючи подячну пісню Пресвятої Богородиці, яку наводить святий євангелист Лука в розповіді про те, як Марія, після зачаття Ісуса від Святого Духа, відвідувала Свою родичку Єлизавету, Папа зазначив, що Вона прославляє Бога, тому що «усвідомила значення великих діл, які здійснювалися в Її житті». В цьому ж уривку знаходимо, «якою є найістинніша причина величі Марії та Її блаженства»: «Блаженна та, що увірувала, бо здійсниться сказане їй від Господа», – сказала Єлизавета, вітаючи родичку.

«Центром всієї історії Марії є віра: Вона – віруюча, велика віруюча, вона знає, про що сама говорить, що історія обтяжена насильством могутніх, гордістю багатих, зверхністю гордих. Однак, – підкреслив Святіший Отець, – Марія вірить і проголошує, що Бог не залишає на самоті Своїх убогих та смиренних дітей, але допомагає їм з милосердям і лагідністю, скидаючи могутніх з престолів».

За словами Наступника святого Петра, подячна пісня Богородиці допомагає нам зрозуміти сенс Її життєвого шляху, адже «якщо Господь є двигуном історії» то «не могла зазнати зіпсуття у гробі та», Яка Його породила. Але це стосується не лише Пресвятої Діви Марії, але також вказує на «наш шлях», пригадує «про мету, яка на нас чекає – Дім Отця». «Наше життя у світлі Внебовзятої Марії не є позбавленим сенсу бродяжництвом, але паломництвом, яке серед усіх своїх небезпек і страждань має надійну мету: дім нашого Отця, Який з любов’ю на нас чекає», – наголосив Папа.

Підсумовуючи, Святіший Отець зауважив, що Господь Бог посилає Своєму народові під час його паломництва на землі «знак утішення та певної надії», яким є «сяюче обличчя Господньої Матері, благословенне ім’я Марії, повної благодаті, бо вона увірувала у Господнє слово». «Сьогодні, – закликав він, – всі разом просімо Її, – щоб Вона, під час цієї нашої земної мандрівки, звернула на нас Свій милосердний погляд, щоб просвітлювала нам шлях і вказувала мету, і щоб після цього вигнання, показала нам Ісуса, благословенний плід Свого лона».








All the contents on this site are copyrighted ©.