2015-07-16 11:27:00

Папа до салезіян: Очікування Церкви щодо праці з молоддю є великим


«Салезіянин – це вихователь, який серед різноманіття стосунків і занять повинен завжди чинити відлуння первісного звіщення, доброї новини, якої прямо чи опосердковано ніколи не повинно забракнути: Ісус Христос тебе любить і віддав Своє життя за те, щоб тебе спасти, а тепер щодня перебуває поруч з тобою, аби тебе просвічувати, зміцнювати і визволити», – написав Папа Франциск у посланні з нагоди двохсотріччя від дня народження святого Джованні Боско, засновника Салезіянської чернечої родини.

В листі на ім’я о. Анхеля Артіме, Головного Настоятеля Салезіянського Згромадження святого отця Боско, Глава Католицької Церкви пише, що у Церкві досі живе пам’ять про о. Боско, як про святого вихователя і пастиря молоді, який «відкрив шлях молодіжної святості» та запропонував виховний метод, «який, одночасно, є духовністю».

Святіший Отець зазначає, що цим листом бажає разом з усією салезіянською чернечою родиною з’єднатися в подяці Богові а також – «пригадати основні аспекти духовної і душпастирської спадщини» засновника, заохочуючи «відважно нею жити». Адже хоч протягом двох століть світ змінився, не змінилася душа молоді: «також і сьогодні юнаки й дівчата залишаються відкритими на життя та зустріч з Богом і з ближніми, але багато з них перебувають в небезпеці знеохочення, духовного знекровлення та маргіналізації».

«Отець Боско навчає нас, насамперед, не стояти спостерігаючи, але виходити на передову, пропонуючи молоді цілісний виховний досвід, який ґрунтується на релігійному вимірі та включає розум, почуття, усю особу, сприймаючи її як таку, яку сотворив і полюбив Господь Бог», – пригадує Святіший Отець, зазначаючи, що ця виховна програма включає також культурне і громадське виховання, професійну підготовку та розпізнавання покликання, ставлення вихователя до молоді, як батька, вчителя та приятеля.

Постать святого отця Боско Папа підсумував, як особу, що «цілковито віддала себе Богові у спонуці спасіння душ, здійснивши в одному акті любові вірність Богові та молоді». І саме завдяки такому наставленню він зумів прийняти відважні рішення, якими було посвятитися бідній молоді та організувати широку кампанію на захист бідних. Він виявився «вірогідним свідком Ісуса Христа та геніальним проповідником Його Євангелія в глибокому сопричасті з Церквою, й, особливо – з Папою». Він «перебував у єдності з Богом завдяки молитві» та живив «сильну і ніжну набожність до Пресвятої Богородиці».

«Як Салезіянська родина, – пише Наступник святого Петра до сучасних послідовників святого Джованні Боско, – ви покликані подбати про те, щоб у ваших виховних осередках і поза ними розквітала харизматична креативність, з апостольською ступаючи посвятою стежками молоді, особливо – молоді з периферії».

Побажавши, щоб «отець Боско допоміг не розчарувати глибокі очікування молоді», Святіший Отець звернув особливу увагу на два виклики. Першим є «виховувати згідно з християнською антропологією» мовою сучасних засобів комунікації та соціальних мереж, «якою формуються культурні коди молоді та її бачення людської і релігійної дійсності», та «поширювати різні форми соціального волонтерства, не мирячись з ідеологіями, які ставлять ринок і виробництва вище, ніж людську особу та цінність праці». За словами Папи, бути послідовниками отця Боско означає також приймати рішення на користь катехизації, «що була його постійним заняттям».

«Очікування Церкви стосовно дбання про молодь є великими, але великою є також харизма, яку Святий Дух дарував святого Іванові Боско, і яку тепер з апостольською посвятою молоді всіх континентів розвиває Салезіянська родина з розквітом численних покликань до священичого, чернечого та мирянського станів. Щиро бажаю вам з євангельською радикальністю прийняти спадщину свого засновника і батька», – побажав Святіший Отець отцям, братам, сестрам і мирянам, яких об’єднує салезіянська харизма.








All the contents on this site are copyrighted ©.