2015-06-16 09:30:00

Папа Франциск: Берегти серце від пристрастей і світського гамору


Християнин повинен навчитися берегти своє серце від пристрастей та світського гамору, бути уважним на час благодаті. Про це говорив Святіший Отець під час ранкової Святої Меси у каплиці «Дому святої Марти», відслуженої у понеділок 15 червня 2015 р. В проповіді Папа звернув увагу на «сприятливий час», про який говорить апостол Павло в Другому посланні до Коринтян, що було першим літургійним читанням того дня, застерігаючи коринтян,  «щоб благодаті Божої не приймати марно». Щоб прийняти Божу благодать, потрібно мати приготоване серце, очищене від усякого «світського галасу» і «диявольського шуму». Тому власне Апостол застерігає, щоб не давати «нікому ніякої нагоди до спотикання».

Спотиканням або згіршенням стає християнин, який ходить до церкви, бере участь у недільній Літургії, але живе як поганин. Тому святий Павло застерігає від намарного прийняття благодаті Божої. Але як її прийняти достойно? «Насамперед,  – наголосив Святіший Отець, – ми повинні бути пильними, щоб зауважити «сприятливий час», коли Бог проходить нашим серцем».

А поріг тієї уваги, як каже Папа Франциск, християнин досягає під умовою «берегти своє серце від усякого гамору, що не походить від Господа; від речей, які відіймають мир». Звільнити серце від пристрастей, особливо тих, про які Ісус говорить в  Євангельському уривку в словах «око за око», щоб, відвернутись від тієї перспективи і підставити також і другу щоку чи йти дві милі.

Бути вільними від пристрастей і мати серце покірне, тихе, зазначив Святіший Отець, додаючи, що серце стереже покора і смиренність, а ніколи – боротьба і війни! Все це означає гамір: світський, поганський, диявольський шум. Тут Папа ще раз звертає увагу на слова апостола Павла, щоб не давати «нікому ніякої нагоди до спотикання, щоб не виставляти на глум наше служіння». Потрібно берегти серце, щоб завжди бути Божими, щоб у «всьому вивляти себе як слуг Божих: у скорботах, у нуждах, у тісноті, під ударами, в темницях, у заколотах, у трудах, у неспанні, у постах».

Наголошуючи, що у тих важких обставинах потрібно берегти своє серце, щоб змогти прийняти безцінний дар Божий, Папа зазначає, що святий Павло вказує, як це досягти: «у чистоті, у знанні, у довготерпеливості, у лагідності, у Святому Дусі». Покора, лагідність і терпеливість, які звернені лише на Бога і серце, відкрите для Господа, який проходить.








All the contents on this site are copyrighted ©.