2015-06-13 14:55:00

Папа до священиків: Будьте пастирями, переповненими Божою ніжністю!


 

Як ми уже повідомляли, від 10 до 14 червня 2015 р. у Римі відбувається вже 3-тя з черги Всесвітня віднова духа для священиків, організована Міжнародною Спільнотою Католицької Харизматичної Віднови. Темою цьогорічної зустрічі є «Покликані до святості для нової євангелізації». У п’ятницю, 12 червня, коли за новим стилем припадало свято Пресвятого Ісусового Серця, що є також днем молитви за освячення священиків, духовну науку для учасників реколекцій виголосив Папа Франциск. Він також поспілкувався з ними, відповівши на деякі запитання, та очолив Святу Месу.

У проповіді до майже 1000 єпископів, священиків та дияконів з 90 країн світу, що зібрались у папській латеранській базиліці Святого Івана у Римі, Папа коментував біблійний уривок із 11 розділу старозавітної книги пророка Осії, де розповідалось про ніжність Господа Бога, про те, як сам Бог розповідає вибраному народові про Свою любов до нього та про турботу.

За словами Єпископа Риму, ці Божі слова, передані пророком, скеровані також і до кожного із нас: «Коли ти був дитятком, Я полюбив тебе; Я полюбив тебе від твого дитинства; Я спас тебе; Я вивів тебе з Єгипту, Я визволив тебе з рабства», з рабства гріха та самознищення, з усякого рабства, яке нас поневолює і яке носимо в собі. «Я тебе спас. Я тебе навчив ходити». Як зазначив Святіший Отець, це ніжні слова звернені до людини, адже Всемогутній Бог понижується, щоб навчити людину ходити. Саме Божа близькість є Божою ніжністю. Без Нього людина не вміла б ходити у Святому Дусі, адже це Він підтримує особу за руку і провадить її. «Такою є історія кожного із нас», – мовив Папа, додаючи, що Бог зв’язує нас любов’ю, але зв’язує у свободі, даючи простір для того, щоб людина «відповіла своєю любов’ю на Його любов». Творець завжди підтримує кожну людини Своєю долонею, не дає їй упасти, живить її.

Тому, логічним виглядає Боже запитання, яке знаходимо в книзі пророка Осії: «І як Мені тепер тебе залишити? Як можу віддати тебе на поталу ворогам?». У хвилини, коли нас переповнює страх, коли нас поглинає невпевненість, Господь до нас промовляє: «Якщо Я все це зробив для тебе, як же ж можеш думати, що Я тебе залишу одного?» Папа зазначив, що 23 мученики Коптійської Церкви на узбережжі Лівії були впевнені, що Бог їх не залишив, тому й дозволили, щоб їм відтяли голови в той час, як на їхніх устах було Боже ім’я.

Бог є дуже ніжним, але часто людина боїться Його ніжності і не хоче її зазнати. «З цієї причини ми часто є твердими, суворими та моралістами… пастирями без ніжності», – звернувся Папа Франциск до священиків, пригадуючи, що Христос в Євангелії від Луки навчає нас, що коли загубиться одна вівця із нашої отари, то слід залишити 99 і піти шукати ту одну. А коли її віднайдемо, то не згадувати їй про помилки, але взяти на руки, обійняти і вилікувати її рани. Так повинен поводитись кожен священик із своїми братами та сестрами, із своїми вірними.

Вселенський Архиєрей заохотив священиків запитати себе: «Чи я є добрим пастирем для моїх овець, чи, можливо, я перетворився у “перукаря”, який “розчісує” оту одну вівцю, що залишилась?». «Сьогодні, під час цих реколекцій, я вас прошу бути пастирями, що мають Божу ніжність, повісити “батіг” у захристії і бути ніжними пастирями, навіть із тими, які вам спричиняють багато проблем», – закликав на закінчення Папа Франциск, заохочуючи душ пастирів просити у Бога на молитві, Який має ніжне, любляче Серце, благодаті бути такими ніжними ж пастирями як Він.








All the contents on this site are copyrighted ©.