2015-06-11 14:28:00

Папа Франциск: місійність та безкорисливість – ознаки Христового учня


Шлях, служіння, безкорисливість – навколо цих трьох слів Папа Франциск побудував свою проповідь, яку він виголосив під час ранкової Святої Меси у Ватикані 11 червня 2015 року. Проповідник наголосив на тому, що учень Ісуса Христа покликаний вийти на шлях служіння ближнім та безкорисливо звіщати Добру Новину про Спасителя, подолуючи обман, мовляв «спасіння приходить від багатства». До цих роздумів спонукав Вселенського Архиєрея прочитаний під час Служби Божої євангельський уривок, у якому розповідається, як Ісус запрошує Свої учнів звіщати Євангеліє, тобто розпочати шлях, несучи іншим вістку про спасіння.  

Єпископ Риму зазначив, що вийти на шлях служіння і звіщення Євангелії – це завдання, яке Христос дає Своїм апостолам та іншим учням. Якщо Ісусів учень залишається нерухомим, тобто не виходить поза себе самого, щоб проповідувати іншим Добру Новину про Спасителя, то він не передає іншим того, що сам отримав під час Святого Таїнства Хрищення, а тому, він не є справжнім Христовим учнем, бо йому бракує місійності.

Папа зауважив, що існують два шляхи, на які запрошує нас Ісус: перший – це той, про який вже було згадано, тобто, коли християнин виходить поза себе і прямує з євангельською вісткою до інших; а другий – це внутрішній шлях молитви та медитації, яким щоденно повинен прямувати Христовий учень, шукаючи свого Учителя. Цей внутрішній шлях є обов’язковим для кожного учня, адже без нього Євангеліє, яке він несе іншим, буде слабким та безсилим.    

Далі Папа Франциск наголосив на аспекті служіння, вказуючи на те, що коли учень Ісуса не служить ближнім, то він не є християнином, бо справжній учень повинен робити те, чого навчає Учитель. Можна ходити у храм, молитись, приступати до Святих Таїнств, однак, якщо не має служіння хворим, ув’язненим, голодуючим, нагим, то таке життя не є справжнім християнським життям. У потребуючих перебуває сам Христос, тому, служачи їм, служимо самому Господеві!

А на закінчення Вселенський Архиєрей вказав на слово «безкорисливість», процитувавши перед тим євангельське напоумлення: «Даром ви прийняли, даром і давайте». Проповідник підкреслив, що дуже сумно бачити християн, різні релігійні організації, парафіяльні спільноти, монаші та чернечі спільноти, які забули про безкорисливе служіння, піддавшись омані, мовляв спасіння приходить через багатство і владу. Шлях служіння християнина повинен бути безкорисливим, адже усе, що ми отримали є даром від Бога. Ніхто з нас не купив собі спасіння, ніхто з нас його не заслужив, воно є чистою благодаттю, Божим даром через жертву Ісуса Христа. Отож, наш шлях служіння та звіщення Євангелія іншим повинен бути безкорисливим.

 








All the contents on this site are copyrighted ©.