2015-06-01 10:56:00

Папа: Будувати церковні спільноти немов родини, здатні відображати сяйво Пресвятої Тройці


«У християнському житті все обертається навколо Троїчного таїнства та здійснюється з огляду на цю безмежну таємницю», – наголосив Єпископ Риму Франциск, промовляючи в неділю Пресвятої Тройці, 31 травня 2015 р., до паломників, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

Пояснюючи вірним головне таїнство християнської віри про Одного Бога у трьох Особах, Папа пригадав, що Тройця є сопричастям божественних Осіб, «Які перебувають одна з одною, існують одна для одної та одна в одній». Цю таємницю нам об’явив Ісус, Який «говорив нам про Бога, як про Отця, говорив нам про Святого Духа і про Себе говорив, як про Божого Сина». А коли після Воскресіння посилав учнів на місію, то наказав христити «в ім’я Отця, Сина і Святого Духа». Сьогодні цю місію продовжує Церква, як також кожен із нас, «що силою Хрищення належимо до її спільноти».

За словами Святішого Отця, свято Пресвятої Тройці, «спонукаючи нас споглядати дивне таїнство, з якого ми походимо і до якого прямуємо, оновлює в нас завдання жити сопричастям з Богом і жити сопричастям між собою за прикладом божественного сопричастя». А це означає, що ми покликані жити «не одні без інших чи одні проти інших», але з іншими, для інших та в інших. На практиці це означає «приймати і однозгідно свідчити красу Євангелія, жити з усіма взаємною любов’ю, поділяючи радощі та страждання, навчаючись просити прощення та прощати, під проводом пастирів цінуючи різноманітні дарування-харизми». «Одне слово, – підсумував Папа цю частину святого повчання, – нам доручено завдання будувати церковні спільноти, які дедалі більше ставатимуть сім’ями, здатними відображати сяйво Пресвятої Тройці та євангелізувати не лише словами, але силою Божої любові, що мешкає в нас».

Далі Наступник святого Петра звернув увагу на ще один аспект: Пресвята Тройця є також остаточною метою, до якої спрямоване наше земне паломництво. По-суті, «християнське життя є Троїчним шляхом»: Святий Дух провадить нас до повноти пізнання Христових повчань, Ісус же прийшов у світ, аби ми пізнали Отця і щоб нас із Ним примирити. Оскільки в «християнському житті все обертається навколо Троїчного таїнства», за словами Папи, потрібно «завжди підтримувати високим “тонус” нашого життя, пам’ятаючи про мету, про славу, для якої ми існуємо, трудимося, боремося та страждаємо». А допомогою для цього є, наприклад, знак святого хреста, який чинимо в ім’я Пресвятої Тройці.

Запросивши паломників проказати разом із ним цю просту й, водночас, глибоку молитву: «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь», зробивши на собі знак святого хреста, Святіший Отець закінчив своє повчання заохоченням молитися до Пресвятої Богородиці. «У цей останній день місяця травня, Марійського місяця, ввіряємося Пречистій Діві Марії, – сказав Папа. – Нехай же Вона, більше понад інші створіння пізнавши, адорувавши і полюбивши таїнство Пресвятої Тройці, провадить нас за руку, допомагає нам розпізнавати у подіях світу знаки Божої присутності Отця, Сина і Святого Духа, випросить для нас дар усім серцем любити Господа Ісуса, щоби прямувати до оглядання Пресвятої Тройці – чудесної мети, до якої прямує наше життя».








All the contents on this site are copyrighted ©.