2015-05-21 15:00:00

Папа: Відкуплені високою ціною, не підпускаймо до себе духа поділів


Ціною, яку заплатив Христос за те, щоб Його послідовники перебували у єдності з Ним, Отцем та між собою є Його рани, тому християни покликані просити благодаті єдності та змагатися за те, щоб між ними не закрадався дух поділів, війн та заздрощів. Цими думками поділився Глава Католицької Церкви під час ранкової Святої Меси, яку він очолив у четвер, 21 травня 2015 р., в каплиці «Дому святої Марти». Темою роздумів стала «велика молитва» Ісуса, яку Він виголосив під час Тайної вечері, перед тим як добровільно віддати Себе на страсті.

Проповідник звернув увагу на те, що Христос молиться не лише за Своїх учнів, але також і за тих, які увірують в Нього «через їхнє слово»: «Ми, можливо, недостатньо уважні до цих слів: Ісус молився за мене! І це є джерелом довіри. Він молиться за мене, молився за мене. Я собі уявляю, – сказав Святіший Отець, – як Ісус перебуває перед Отцем у небі і далі молиться за нас, молиться за мене… А що бачить Отець? Бачить рани – ціну, якою ми викуплені».

Проханням, яке Ісус підносить до Отця, є єдність Його люду, єдність Церкви. За словами Наступника святого Петра, Спаситель добре знає, що «дух цього світу» – це дух поділів, заздрощів, який може проникнути і до християнських родин, і до церковних спільнот. Адже «великою є спокуса», яка спонукає пліткувати, навішувати ярлики та перемивати кісточки ближнім. Саме про усунення цього й молився Христос.

«Ми повинні бути одно, як Ісус та Отець – одно. І це, – наголосив Папа, – є викликом для всіх нас, християн: не дозволити на те, щоб серед нас було місце для поділів, не дозволити на те, щоб дух поділів, батько брехні, поселився між нами. Слід завжди шукати єдності. Кожен є таким, яким є, але намагатися жити в єдності. Ісус тобі простив? То і ти прости всім! Ісус молиться за те, щоб ми були одно, і Церква дуже потребує цієї молитви за єдність».

Далі проповідник пожартував, що не існує якого клею, який би тримав Церкву в єдності: та єдність, якої просить Ісус і якої ми повинні просити – це Божа благодать і земне змагання. «Ми повинні залишити простір для Святого Духа, щоби Він нас перемінив», – підсумував Святіший Отець, додаючи: «Ще однією порадою, яку залишив Ісус в ці дні прощання з учнями, є перебувати у Ньому. І цієї благодаті Він просить для нас в Отця: щоби всі ми перебували в Ньому».








All the contents on this site are copyrighted ©.