2015-05-14 10:30:00

Роздуми з нагоди Року богопосвяченого життя – 9


30 листопада 2014 р., у першу неділю Адвенту, що є початком літургійного року в Церкві латинського обряду, розпочався Рік богопосвяченого життя, проголошений Папою Франциском. Він проводиться у контексті 50-річчя документів Другого Ватиканського Собору про Церкву та про оновлення богопосвяченого життя.  Рік богопосвяченого життя триватиме до 2 лютого 2016 року, тобто до празника Стрітення Господнього за григоріянським календарем.

З цієї нагоди с. Марта Козак, Служебниця Непорочної Діви Марії, приготувала серію радіопередач, чергову з яких запрошуємо послухати сьогодні:

У нашій останній передачі ми роздумували над тим, що кожний християнин покликаний Ісусом для того, щоб перебувати з Ним та щоб бути Його учнем. Християнин – це, насамперед, учень Ісуса. Без особистого зв’язку з Ісусом християнство є поверховним. Тому-то, коли відчуваємо, що наше християнське життя втратило для нас свій сенс і не має жодного значення те, що ми є християнами, то запитаймо про свій особистий зв’язок з Ісусом Христом, про моє ставлення до Нього.

Для кожного, хто називає себе учнем Ісуса Христа, підтвердженням слів має бути життя. Євангелист Іван у своєму посланні говорить: «А хто каже, що в Христі перебуває, той повинен поводитися так як поводився Він». Не виникає жодних сумнівів стосовно того, що Божа воля для кожного послідовника Ісуса – це жити так, як жив його Господь. І це не просто теорія, а необхідність християнського життя.

Нерідко ті, хто живе у світі, виявляються проникливішими, ніж ми, що називаємо себе християнами. Нині ми зустрічаємо все більше і більше людей, які називають себе християнами, хоч, на жаль, у щоденному житті ними не є. Серед нашої молоді є багато тих, хто любить говорити про християнство, проте, на превеликий жаль, украй мало тих, хто насправдні ним живе. Чимало християн вважають, що вирішення проблеми полягає у ґрунтовному вивченні Біблії, але і цього замало.

Ще ніколи в історії Церкви не існувало такої величезної кількості груп із вивчення Біблії, книг, конференцій радіо та телевізійних програм.

Чи знаєте ви, що лише англійською мовою в наш час видано понад тисяча посібників із вивчення послань апостола Павла? Сьогодні нам доступні найрізноманітніші можливості дізнатися про життя та вчення святого апостола Павла. А чи існують сьогодні такі «Павли», чи є чоловіки та жінки, подібні до нього та інших учнів Ісуса Христа, які готові страждати та терпіти зневаги заради Євангелії і дякувати Богові за свої рани та страждання?

У наш час важко знайти таких ревних послідовників Господа. Чому? Бо на відміну від святого апостола Павла, ми звикли розмежовувати біблійне вчення та наше щоденне життя. Бог насамперед зацікавлений у тому, щоб ми знайшли своє місце у Христі, а потім уже в служінні. Найважливішим у християнському житті не є те, що ми робимо чи куди їдемо, а кому довіряємо, на кого надіємось і в кому щодня черпаємо сили.

Бути учнем Ісуса Христа – це, перш усього, прагнення серця. Наші серця повинні насамперед прагнути Господа. Якщо із вашим серцем щось не гаразд, то і в усьому іншому не все буде добре. Дізнатися, чи є людина учнем Христа, можна з її бажання пізнавати, прославляти та служити Ісусові Христові. Від початку історії Церкви ми спостерігаємо, що ознакою справжнього учня є прагнення пізнавати Господа і жити праведним життям. Не наші добрі справи та досягнення наближають нас до Бога, а спрага пізнавати Його і бути з Ним у вічності.

Ми спасенні завдяки Божій милості, завдяки цій же милості ми покликані служити своїм ближнім. Бог звертає свій погляд не на тих, хто досяг у житті найбільших успіхів, але на смиренних. У своїй немочі послідовники Ісуса Христа покладають надію на Бога, Який, у Свою чергу, вимагає від них не лише праці для Себе, але й усього їхнього єства.

Єдиним джерелом сили та всього необхідного для нашого щоденного життя у Господі є молитва. Не забувайте приділяти час для молитви, виробляйте в собі спрагу до спілкування з Ним, вчіться прославляти Господа. Без усього цього ваше служіння Богові не буде ефективним. А якщо чинитимете так, то Господь виконає найглибші бажання вашого серця і ви зможете прославляти Його своїм життям.








All the contents on this site are copyrighted ©.