2015-05-06 09:31:00

Папа: Переносячи труднощі з довір’ям до Бога, здобуваємо мир


Переслідування, довір’я, мир. Ці три слова є головною думкою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час ранкової Святої Меси у вівторок, 5 травня 2015 р., розпочавши свої роздуми на основі уривку з Діянь Апостолів.

Як розповідає автор біблійного твору, святий Павло зазнавав багато переслідувань, але залишався стійким у вірі та заохочував братів не втрачати надію на Господа. Святіший Отець зауважив, що дорога до Божого Царства проходить через «важкі хвилини, через миті, огорнені темрявою». Однак, мова не йде про мазохістське наставлення, але про «християнську боротьбу» проти князя цього світу, який намагається «відірвати нас від Ісусового слова, від віри та надії».

Папа зауважив, що святий Павло часто вживає вираз «переносити випробування». «Це щось більшого, – пояснив він, – ніж бути терпеливим. Це означає носити на своїх плечах тягар випробувань. І в християнському житті надходять такі хвилини. Але Ісус сказав: Будьте відважні в цей час. Я переміг, і ви будете переможцями».

Далі Святіший Отець вказав на те, що залишивши громаді такі повчання, Апостол Народів організовує цю Церкву та молиться над пресвітерами, покладає на них руки і «ввіряє Господеві». «Ввіряючись Господеві, християнин може переносити труднощі і навіть переслідування», – наголосив проповідник, заохотивши слухачів не забувати про «молитву довірення»: ввіряти Богові якусь річ, важку хвилину, себе самого чи ближніх, свою родину і друзів.

За словами Наступника святого Петра, коли ж людина з вірою звершує таку молитву, то почувається впевнено, адже «Господь ніколи не розчаровує». Тож хоч випробування завдає нам страждань, «довіра до Господа дає надію», з якої випливає мир. Папа пригадав, що коли Ісус прощався з учнями, то сказав: «Свій мир даю вам». І тут не йде мова про «звичайний спокій», але про мир, «який проникає в серце, додає сил, скріплює нашу віру й нашу надію».

«Три слова, – підсумував Святіший Отець, – випробування, довіра і мир. Протягом життя мусимо долати стежки випробувань, таким є закон життя. Але в ці хвилині слід довіритися Господеві, а Він відповідатиме нам миром. Цей Господь – Отець, Який нас дуже любить і ніколи не розчарує».








All the contents on this site are copyrighted ©.