2015-04-17 16:03:00

Папа: християнська покора – це не мазохізм, але вияв любові


Не допускатися почуттів ненависті, а присвячувати час на те, аби відкривати у собі почуття і наставлення, які подобаються Богові закликав вірних Папа Франциск у ранковій проповіді, виголошеній 17 квітня 2015 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти».

Думками про те, як реагувати по-Божому на важкі життєві ситуації, Святіший Отець поділився у світлі біблійної розповіді про те, як синедріон заарештував та судив апостолів, звинувачуючи їх у проповідуванні Євангелія. Під час бурхливої дискусії, коли Христові учні відважно свідчили віру у воскресіння, їхні опоненти розлютилися і задумали їх убити. Тоді один із фарисеїв на ім’я Гамалиїл запропонував залишити справу так, як є, мовляв, якщо ця справа від людей – то сама собою розпадеться, а якщо від Бога, то не вдасться стати їй на заваді.

Синедріон прийняв пораду, тобто, за словами Папи, вирішив не діяти, керуючись приступом почуття ненависті. «Не поспішай! Це корисно для кожного з нас, – зауважив він, – коли маємо погані думки супроти інших, коли відчуваємо антипатію, ненависть, не слід дозволяти на те, аби вони зростали, але зупинитися, не спішити. Час гармонійно все розставляє і дає нам змогу побачити правильні речі. Але коли реагуватимеш в хвилини гніву, то, без сумніву, вчиниш несправедливо».

Далі проповідник звернув увагу на те, що коли хто носить у собі образу, то обов’язково вибухне, але «погані почуття супроти ближніх» є боротьбою з Богом, Який «любить інших, любить гармонію». «Коли якась річ не подобається, то перше почуття не є Божим, але – злим», – зауважив Святіший Отець, наголосивши, що слід зупинитися та залишити простір «для Святого Духа», Який приведе «до справедливості і до миру». Як у випадку апостолів, які хоч і зазнали бичування, але залишили синедріон радісні, «удостоївшись зазнати зневаги за ім’я Ісуса».

«Гордість перших веде до бажання вбивати інших, покора, а навіть і приниження, веде до уподібнення до Ісуса. І це річ, над якою ми не задумуємося. В той час, коли наші численні брати і сестри зазнають мучеництва в ім’я Ісуса, вони перебувають у цьому стані», – пояснив Папа, додаючи, що єдиним шляхом, аби втекти від гордості, є «відкрити серце на покору, а до покори ніколи не дійдемо без приниження».

Цього, за словами Святішого Отця, по-людськи неможливо зрозуміти, це благодать, про яку слід просити. «У цьому, – додав він, – і полягає святість Церкви, ота радість, яка випливає з упокорення. Не тому, що приниження є чимось прекрасним, адже в такому випадку йшлося би про мазохізм, але тому що в цьому приниженні наслідуємо Ісуса».








All the contents on this site are copyrighted ©.