2015-04-08 12:48:00

Папа: Бог пам’ятає про кожну дитячу сльозу


Дітям, у яких «вкрадено дитинство» присвятив своє повчання Папа Франциск, виголошене з нагоди загальної аудієнції у середу, 8 квітня 2015 р., в рамках катехиз, присвячених сім’ї.

«Багато дітей вже від початку свого життя є відкиненими, – сказав він, – обкраденими зі свого дитинства та майбутнього. Хтось може сказати, немовби виправдовуючись, що було помилкою привести їх на світ. Який же це сором! Не перекладаймо, будь ласка, свої провини на дітей! Діти ніколи не є помилкою. Їхній голод не є помилкою, як не є нею їхня бідність, кволість, покиненість, скільки-ж то безпритульних дітей на вулиці, не є нею їхня неосвіченість чи невміння, адже багатьом дітям невідомо, що таке школа. Це, радше, причини, аби ще більше їх любити, з більшою великодушністю. Яка користь з того, що урочисто проголошуємо права людини, права дитини, якщо пізніше караємо дітей за помилки дорослих?».

За словами Святішого Отця, ті, на кому лежать обов’язки, пов’язані з управлінням чи вихованням, але, зрештою, всі дорослі є «відповідальними за дітей і за те, аби зробити все можливе для того, щоб змінити цю ситуацію». Адже кожна покинута дитина, яка живе на вулиці, дитина, яка позбавлена школи чи медичної опіки, є «воланням, що підноситься до Бога, звинувачуючи систему, яку побудували ми, дорослі».

Пригадавши євангельську розповідь про те, як Ісус зганив учнів за те, що перешкоджали дітям приходити до Нього, вказавши на приклад батьків, які приносили дітей до Христа та на те, як Ісус їх приймав та благословляв, Папа побажав, щоб ці євангельські сторінки стали «нормальною історією всіх дітей».

Наступник святого Петра зауважив, що дуже часто діти відчувають наслідки життя дорослих, позначеного браком праці, малооплачуваною працею та незручними графіками роботи, діти стають першими жертвами незрілих зв’язків, безвідповідальних розлучень, наслідків псевдокультури вивищених суб’єктивних прав. Але про жодну дитину не забуває Небесний Отець, «жодна їхня сльоза не загублена», як «не забута відповідальність кожного з нас».

«Також і в цей наш час, як і в минулому, Церква кладе своє материнство на служіння дітям та їхнім родинам. Батькам і дітям цього нашого світу вона несе Боже благословення», – вів далі Папа, заохотивши слухачів замислитися над тим, яким би прекрасним стало суспільство, яке раз і назавжди постановило би не вважати надмірним будь-які жертви і зусилля на користь дітей. «Господь судить наше суспільство, вислуховуючи те, що Йому доповідають ангели дітей, “які завжди споглядають обличчя Отця, що у небі” (пор. Мт 18,10). Завжди задумуймося на тим, що вони розповідають Богові, ці ангели дітей», – заохотив Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.