2015-03-24 13:35:00

Папа: Навчімося приймати Божий стиль спасіння


Нехай же благодать Страсного Тижня допоможе християнам прийняти Божу допомогу, а також без спротиву і нарікання той спосіб, яким Він її посилає. Таке побажання склав Папа Франциск, проповідуючи у вівторок, 24 березня 2015 р., під час Святої Меси у «Домі святої Марти».

Спонукою для цих роздумів став прочитаний уривок зі Старого Завіту, в якому розповідалося про нарікання єврейського народу під час втечі через пустелю, через що вони були покарані нападом отруйних змій. І лише молитва Мойсея, який заступився за співбратів, та піднесений ним вгору стовп з мідяним змієм, що став прообразом хреста, став спасінням від отрути для тих, хто скерував до нього свій погляд.

«Скільки-ж то між християнами, навіть і серед нас, зустрічаємо людей, дещо отруєних незадоволенням життям, які кажуть: Так, Бог дійсно добрий, так, ми християни, але... Людей, яким не вдається відкрити серце на Боже спасіння, які завжди ставлять умови: Так, але лише ось таким способом! Так, я хочу бути спасенний, але власним шляхом!... Тоді серце стає отруєним», – зауважив Святіший Отець.

Ми також іноді говоримо, що нам набрид Божий стиль, але «не приймати Божий дар з Його стилем», за словами Папи, є гріхом та отрутою, яка «отруює душу, відбирає у неї радість, не дає поступати вперед». Ісус долає цей гріх, «зійшовши на Голготу». «Його, що взяв на Себе отруту, гріх, піднесено», – вів далі проповідник, додаючи, що від цієї «літеплості душі, від цього буття християнином тільки наполовину» можна зцілитися, «лише коли споглядати на хрест, на Бога, Який бере на Себе наші гріхи».

І сьогодні, як зауважив Святіший Отець, багато християн «помирають у пустелі свого смутку, нарікання, небажання прийняти Божий стиль». А тому, слід піднести погляд на хрест, на якому «в Христовому тілі зібрана отрута всіх гріхів світу» та просити «благодаті приймати важкі хвилини, приймати Божий стиль спасіння», «приймати шляхи, якими Бог веде вперед».








All the contents on this site are copyrighted ©.