2015-03-23 11:36:00

«Ангел Господній» з Папою. Хочемо бачити Ісуса


Щонеділі опівдні перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з тисячами паломників з усіх закутин світу, які збираються на площі святого Петра у Ватикані, Папа Франциск коментує євангельські читання із недільної Святої Меси. У неділю 22 березня, що була п’ятою неділею Великого Посту за григоріянським календарем, після коротких, тільки одноденних, але надзвичайно насичених зустрічами душпастирських відвідин Неаполя і Помпеї, Святіший Отець розмірковував  над уривком з 12-го розділу Євангелії від святого Івана, де розповідається як деякі греки юдейського віросповідання просили апостола Филипа показати їм Ісуса (Ів 12, 21).

Папа підкреслив, що ці слова виходять за рамки конкретної події, бо вони висловлюють щось універсального: прагнення, яке червоною ниткою проходить крізь усі епохи й культури, прагнення, яке живе в серцях багатьох людей, які чули про Христа, але ще Його не зустрінули. «Прагну побачити Ісуса», – так говорить серце народу.

Відповідаючи у непрямий спосіб на бажання Його побачити, Ісус пророчо розкриває Свою особистість і вказує шлях, яким можна Його насправді пізнати: «Прийшла година для прославлення Сина Чоловічого» (Ів 12,23). Це година Хреста! Це час поразки сатани, князя зла, і остаточне торжество милосердної любові Бога. Христос заявляє, що Він буде "буде піднесений від землі" (див. 32). Цей вираз має подвійний зміст: «піднесений», бо розп'ятий, і «піднесений», тому що прославлений Отцем у Воскресінні, щоб притягнути всіх до Себе і примирити людей з Богом і їх самих між собою. Година Хреста, найтемніша в історії, є також і джерелом спасіння для всіх, хто вірить у Нього.

«Продовжуючи пророцтво про Свою вже дуже близьку  Пасху, – підкреслив Папа Франциск, – Ісус використовує простий і дуже красномовний образ «пшеничного зерна», яке, впавши в землю, вмирає, щоб принести плід (див. 24). У цьому образі бачимо інший аспект Христового хреста: аспект плідності. Хрест Ісуса є плідним. Ісусова смерть, насправді, є невичерпним джерелом нового життя, бо несе у собі оновлюючу силу Божої любові. Занурені в цю любов через Хрищення, християни можуть стати «пшеничним зерном» і принести рясний урожай, якщо, як Христос, втратять власне життя заради любові до Бога і ближнього (пор. 25)».

Далі Папа Франциск сказав: «Тому тим, хто і сьогодні "хоче бачити Ісуса",  тим, що шукають Божого обличчя, тим, хто в дитинстві вивчав катехизм, але потім його не поглиблював і, можливо, втратив віру, багатьом, які ще особисто не зустрінулись з Ісусом – усім цим людям можемо запропонувати три речі: Євангелію, хрест і свідчення нашої віри, убоге, але щире. Євангелія – у ній можемо зустрінути Ісуса, почути Його, пізнати Його. Хрест – знак любові Ісуса, Який віддав Себе за нас. А далі віра, яка виражається в простих жестах братерської любові. Але, головним чином, – в узгодженості життя між тим, що ми говоримо і як ми живемо, узгодженості між нашою вірою і нашим життям, між нашими словами і нашими діями. Євангелія, хрест, свідчення! Нехай же Пресвята Богородиця допоможе нам це нести!»








All the contents on this site are copyrighted ©.