2015-03-14 12:30:00

Папа: Бог усе прощає і прощає завжди!


«Не забуваймо, що Бог усе прощає і прощає завжди. Не втомлюймося просити прощення!», – закликав Папа Франциск, проповідуючи під час покаянного богослужіння, яке відбулося в базиліці Святого Петра у Ватикані в п’ятницю, 13 березня 2015 р., ввечері, в рамках ініціативи «24 години для Господа», до якої приєдналися місцеві Церкви в різних кінцях світу.

Богослуження включало покаянні молитви, читання зі Святого Письма, після яких Святіший Отець виголосив проповідь. Далі базиліку огорнула тиша, під час якої молільники зробили іспит сумління, після чого священики перейшли до призначених місць, щоби сповідати каяників. На шляху до призначеної для нього сповідальниці, Папа Франциск приклякнув у іншій і, перше ніж слухати сповіді, сам посповідався.

«Таїнство Примирення, у дійсності, дає змогу з довір’ям приступити до Небесного Отця, щоб мати певність у Його прощенні. Він дійсно “багатий милосердям” та щедро виливає його на тих, які прибігають до Нього із щирим серцем», – сказав Святіший Отець під час проповіді, додаючи, що можливість участі в такому богослуженні, щоб досвідчити Божу любов, є плодом Його благодаті.

Коментуючи прочитаний євангельський уривок, в якому розповідається про грішницю, яка вмила ноги Ісуса своїми сльозами та намастила миром та фарисея Симона, який осудив Господа за спілкування з блудницею, Наступник святого Петра вказав на два ключові слова, якими є «любов» та «судження». Бачимо любов грішниці, яка «впокорилася перед Господом» та «милосердну любов Ісуса, яка спонукала її наблизитися». Кожен її жест «говорить про любов» та виражає прагнення впевненості у прощенні. «Й Ісус дає їй цю впевненість, – наголосив проповідник, – приймаючи її, Він виявляє Божу любов до неї, саме до неї, прилюдної грішниці! Любов і прощення є синхронними».

За словами Папи, ця жінка «дійсно зустріла Господа», і для неї не буде жодного іншого судження, крім того, «яке походить від Бога – судження милосердя». Натомість, Симон, господар дому, «не зміг віднайти шлях любові». Він керується обрахунками, зупинившись «на порозі формальності». «Формальна любов – це огидна річ, це щось, що годі зрозуміти», – сказав Святіший Отець, додаючи, що фарисей виявився нездатним зробити наступний крок назустріч Ісусові, Який несе спасіння. Він «обмежився тим, що запросив Ісуса на обід», але «не прийняв Його по-справжньому».

Коли Ісус розповів притчу про боржників, запитуючи Симона, хто з них більше полюбив господаря, який простив борг, фарисей відповів вірно: «Тому, кому більше подаровано». Ісус називає це судження вірним. «Лише тоді, коли судження Симона звернене до любові, воно є вірним», – зауважив Папа, додаючи, що Ісус спонукає кожного з нас не зупинятися на поверховому, коли маємо справу з людиною, але зосередитися на серці.

У цьому контексті Глава Католицької Церкви наголосив, що «ніхто не може бути виключений із Божого милосердя», а Церква є «домом, який всіх приймає і нікого не відкидає», її двері відчинені для того, «щоб ті, кого доторкнулася благодать, змогли віднайти впевненість у прощенні». «Чим більшим є гріх, тим більшою повинна бути любов, яку Церква виявляє до тих, які навертаються», – наголосив Папа, повідомивши далі про те, що саме з метою вчинити очевиднішою місію Церкви бути свідком милосердя, він вирішив проголосити надзвичайний Святий Рік.








All the contents on this site are copyrighted ©.