2015-03-09 10:04:00

Папа: Дозвольмо, щоб Ісус очистив храм нашого серця


Зустріч з хворими й похилими віком, з дітьми й підлітками, з парафіяльною радою та співробітниками парафії, вже звична для таких відвідин сповідь кількох вірних та Свята Меса з проповіддю, виголошеною із глибини серця, без заздалегідь приготованого тексту. Такими були головні моменти візиту Єпископа Риму Папи Франциска на чергову парафію своєї дієцезії. Цього разу це була парафія Пресвятої Марії, Матері Відкупителя, розташована на околиці Риму в східній частині міста.

По дорозі до парафіяльного храму, Святіший Отець відвідав церкву святої Джованни Антіди, де привітався з групою хворих та похилих віком, якими опікуються Сестри Місіонерки Милосердної Любові. Під час короткого спілкування з ними, Наступник святого Петра подякував за те, що вони моляться за нього та закликав ніколи не втрачати надії на Бога, тому що Він завжди поруч.

На парафіяльному спортивному майданчику свого єпископа чекали коло тисячі дітей та підлітків, які беруть участь у катехитичних програмах, що здійснюються у парафії. «Святіший Отче, що ти відчував, коли тебе вибрали Папою?», «Якщо Бог прощає всім, то чому існує пекло? Яким є рай?», «Як найкраще жити вірою у світі, який часто висміює християнські рішення?», – такими були запитання, які діти і молодь ставили Папі.

Відповідаючи, Наступник святого Петра зазначив, що обрання стало для нього зміною дієцезії. «Спочатку я був щасливий у одній дієцезії, тепер – щасливий у іншій», – сказав він. Щодо існування пекла, Святіший Отець вказав на те, що пекло – це бажання віддалитися від Бога, відмова від Його любові. «До пекла тебе не посилають, ти йдеш туди, тому що сам обираєш там бути», – сказав він, вказуючи на приклад розкаяного розбійника на хресті, який одним словом здобув рай. Говорячи про християнську мораль і як нею жити, що робити, щоб бути святим перед Богом, Папа зауважив, що це – благодать і відповідь на любов, з якою Бог перший виходить нам назустріч. «Якщо не усвідомлюєш, що Він тебе любить, то нічого не можеш зробити», – наголосив Святіший Отець, підкреслюючи, що християнська мораль не полягає у заповідях і заборонах, але в усвідомленні любові.

Спілкуючись із членами парафіяльної ради й особами, які допомагають в душпастирстві, Папа звернув увагу на те, що вони намагаються давати християнське свідчення у непростих соціальних обставинах, зокрема, й з огляду на безробіття. Такі обставини іноді змушують добрих людей до лихих вчинків, лише для того, щоб нагодувати дітей. «Ви ж працюєте над тим, – сказав Святіший Отець, – щоб такі речі не повторювалися, щоб вони не ставали щоденністю. Ви намагаєтеся бути пліч-о-пліч з людьми, досліджуючи їхні потреби і допомагаючи. І люди, коли відчувають супровід, добре ставлення, то не впадають у тенета лиходіїв, які визискують убогих».

Коментуючи під час проповіді євангельську розповідь про те, як Ісус проганяв торгівців із храму, яку святий Іван завершує словами: «Не звірявсь їм Ісус, бо знав усіх їх, а й потреби не мав, щоб хтось йому свідчив про людину, відав бо сам, що міститься в людині», – Папа запропонував вірним під час цього Великого Посту відповісти собі на запитання: «Чи Ісус довіряє мені?». Адже ми не можемо обдурити Ісуса, одночасно ходячи до церкви і живучи по-язичницьки. Христос таких називав «лицемірами».

Заохотивши слухачів впустити Ісуса до свого серця, Святіший Отець зауважив, що Спаситель не боїться наших гріхів, єдине, що Його віддаляє від серця, це дволикість. А наступним кроком після того, як знайдемо відповідь на запитання про те, чи Ісус мені довіряє, є дозволити Йому увійти та очистити нашу душу. «Чи знаєте, якою є нагайка, щоби почистити нашу душу? Милосердя. Відкрийте серце Ісусовому милосердю! Скажіть: Ісусе, подивися, скільки бруду! Прийди і почисти його. Очисти Своїм милосердям, Своїми солодкими словами і Твоєю ласкою».








All the contents on this site are copyrighted ©.