2015-02-16 11:14:00

Папа до нових кардиналів: нашою відзнакою є готовність служити ближнім


Протягом всієї історії Церкви існує протистояння двох світоглядів – виключення та реінтеграції, тобто, боязні втратити спасенних та прагнення спасти втрачених. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси з новими кардиналами, яку він очолив у неділю, 15 лютого 2015 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані. Коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про оздоровлення прокаженого, Святіший Отець звернув увагу на те, що співчуття Ісуса спонукає Його рішуче і конкретно діяти для реінтеграції людини, відкиненої за борт суспільного життя.

Наступник святого Петра пригадав, що тогочасний закон зобов’язував прокажених покинути спільноту, а здоровим забороняв до них навіть наближатися. Крім того, прокажений жив з почуттям провини, бо недуга вважалася карою за гріхи. Таке наставлення було продиктоване страхом, а метою було зберегти здорових від зараження, захистити праведників.

Ісус, натомість, рішуче відкидає «ментальність, закриту в страхові та самообмежену в пересудах». Він об’являє людям «логіку любові, яка не ґрунтується на страхові, але на свободі, милосерді та здоровій наполегливості, на Божому прагненні спасіння». «Ісус відповідає на прохання прокаженого без зволікання та без звичних посилань на необхідність зважити ситуацію та можливі наслідки! Для Ісуса важливим, насамперед, є досягнути та спасти віддалених, зцілити рани хворих, реінтегрувати всіх в Божу родину», – наголосив Папа, додаючи, що не всі розуміють таке наставлення.

За словами Святішого Отця, ці два світогляди – виключення та реінтеграції, супроводжують історію Церкви від самих її початків. Обрання Ісусового шляху, тобто, включення та милосердя, не означає, однак, «недооцінювати небезпеку чи впускати до стада вовків у овечій шкурі, але приймати розкаяного блудного сина, рішуче та відважно оздоровлювати рани гріха, закочувати рукави, а не пасивно спостерігати за стражданнями світу».

Далі проповідник звернув увагу на те, що оздоровивши прокаженого, Ісус «не завдав жодної шкоди тому, хто є здоровим», а навпаки, «звільнив його від страху», не приніс небезпеку, але «подарував брата». А оздоровлений прокажений, у свою чергу, «став вістуном Божої любові». «Дорогі нові кардинали, такою є логіка Ісуса, таким є шлях Церкви: не лише приймати та інтегрувати з євангельською сміливістю тих, які стукають до наших дверей, але також виходити, без страху та пересудів іти та шукати далеких, безкорисливо показуючи їм те, що ми самі безкорисливо отримали... Абсолютна готовність служити іншим є нашою характерною ознакою, єдиним нашим почесним титулом», – наголосив Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.