2015-02-13 15:37:00

Папа: щоб пізнати нашу ідентичність мусимо сміливо розпочати шлях пошуку Бога


Щоб зустріти Господа Бога і пізнати нашу справжню ідентичність, не можемо бути «нерухомими християнами», але мусимо бути сміливими і розпочати шлях пошуку Бога, бо «непорушний» християнин ніколи не пізнає Божого обличчя. Такою була провідна думка Вселенського Архиєрея у проповіді, яку він виголосив під час ранкової Служби Божої у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у вівторок, 10 лютого 2015 року. Того дня Папа заохотив вірних, застановившись над прочитаним уривком із книги Буття, відповісти на запитання: «Ким я є?»

Наше «посвідчення особи» ґрунтується на тому, що ми були створені на Божий образ і Божу подобу. А тому, щоб зрозуміти і пізнати ким я є, слід зрозуміти і пізнати Господа Бога. Але, як ми можемо до цього дійти, як можемо побачити Божий образ? Відповіді на це не знайдемо у нашому комп’ютері чи в якійсь енциклопедії або іншій книжці. Є лише один спосіб знайти Божий образ, на який ми сотворені, – це розпочати шлях до Господа. Християнин, який бажає пізнати свою ідентичність, не може, зручно вмостившись на дивані, гортати книжку, шукаючи Божого образу.

Святіший Отець наголосив, що розпочати цей шлях не є легко, адже, це вимагає позбавити себе безпеки, у якій ми перебуваємо, давніх переконань про Бога, та вирушити в напрямку Творця. Багато прикладів із Старого Завіту навчають нас про те, що хто не розпочинає шлях, хто не виходить на дорогу пошуку Бога, той ніколи Його не зустріне. Шлях до Господа не є легким, іноді, подібно як старозавітній Йов, ми не знаходимо сенсу речей і подій, які з нами відбуваються, а дивуємось, як з нами може ставатись те чи інше; як Йов, ми бажаємо бути подалі від усього, щоб нас ніхто і ніщо не турбувало, але Творець бажає, щоб ми піднялися на пошук, щоб ми Його шукали, Він прагне показати нам Своє обличчя. 

Далі Вселенський Архиєрей прокоментував теж євангельський уривок, у якому святий Марко описує зустріч Спасителя із книжниками та фарисеями, де осуджує їх за те, що вони ховаються за дотриманням заповідей та приписів, при цьому, занедбуючи найголовніше. Це була зустріч Ісуса з людьми, які боялися розпочати шлях до Господа і, таким чином, спотворили образ Бога. Вони сотворили собі Бога заповідей, а навіть більше, вони забули про Нього, дотримуючись чисто людських приписів. Ісус засуджував книжників і фарисеїв, бо вони у своїй непевності помножували приписи, спотворюючи образ Творця. Папа наголосив, що не можна сотворювати собі такого Бога, Який би був для нас відповідним, дотримуючись правил, які з Богом не мають нічого спільного.

Підсумовуючи, Папа Франциск зазначив, що два літургічні читання вказують на два «посвідчення особи». Перше «посвідчення особи» – це те, яке має кожен із нас, адже Господь нас такими сотворив, і яке закликає нас до того, щоб ми розпочали шлях до Бога, щоб пізнати Його і нашу ідентичність, адже ж ми били сотворені на Його образ і подобу, а друге – це фальшиве посвідчення, яке нас переконує, що ми можемо бути спокійними, що нам можна бути «нерухомими» християнами, яким вистарчає лише дотримуватись приписів та традицій. На закінчення Папа побажав, щоб Господь обдарував нас відвагою вийти Йому назустріч та розпочати шлях до Нього, щоб побачити Його обличчя. 

 








All the contents on this site are copyrighted ©.