2015-02-13 14:44:00

Папа Франциск: християни покликані дбати про сотворений Богом світ


Християни покликані дбати про сотворений Богом світ. На це наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у понеділок, 9 лютого 2015 року. Святіший Отець запропонував зібраним на Богослужінні роздумати над сотворенням світу, про що йшла мова у першому літургічному читанні того дня, а також над «другим творінням», яке довершив Ісус Христос, відновляючи усе те, що було знищене гріхом, про що розповідав євангельський уривок, прочитаний під час Служби Божої.

Бог сотворив всесвіт, але процес творіння не завершився, адже Він постійно підтримує те, що сотворив. А Христос прийшов, щоб відновити те, що знищив гріх. Автор євангельської розповіді описує, як усі ті люди, що доторкались до Спасителя, одужували. Саме це і є новим творенням. «Це друге творіння, – продовжив проповідник, – ще чудесніше, ніж перше». 

Далі Папа заохотив призадуматись над тим, а як ми відповідаємо на те Боже творіння, що є плодом Його любові?! На перше творіння ми повинні відповісти нашою відповідальністю, адже Господь дав нам Землю, щоб ми нею опікувались, щоб помножували її плоди, щоб її оберігали. Вселенський Архиєрей пригадав, що ми не є власниками сотвореного світу, а лише його господарями. Ми повинні дбати про довколишній світ, піклуючись Божим творінням. Опіка та піклування про довколишнє середовище – це не завдання організації «Зелених», це – обов’язок кожного християнина. Адже саме таким чином ми зможемо відповісти на те перше Боже сотворення.

А відповісти на друге Боже сотворення нам допомагає Святий Павло, який вказує, щоб ми примирилися з Богом, щоб вийшли на шлях примирення з Господом, адже примирення – це діло Ісуса Христа. Папа теж пригадав, що Апостол Народів закликає нас не засмучувати нашими життям Святого Духа, Який в нас перебуває і діє. Три Особи Божі, Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух Святий, задіяні у першому творінні, тобто сотворенні світу, а також у тому другому, тобто відновленні та примиренні. Тому, ми повинні дати відповідь Пресвятій Тройці за творіння, що є плодом Її безмежної любові: дбаючи та опікуючись сотвореним світом та щодня примиряючись з Богом-Отцем через Ісуса Христа, не засмучуючи нашим життям Святого Духа, Який у нас.








All the contents on this site are copyrighted ©.