2015-02-13 15:17:00

«Lectio Divina»: інструкцыя па прымяненні


У мінулай перадачы я паспрабаваў паказаць, што хрысціянская медытацыя - гэта ўзаемадзеянне са Словам Божым. Мы разважалі аб старажытным спосабе хрысціянскай малітвы - медытацыі над вершамі Святога Пісання, аб «перажоўвання» іх у сваім сэрцы. Менавіта так паступалі першыя егіпецкія манахі - Айцы Пустыні. Сёння я хацеў бы распавесці яшчэ аб адным універсальным для ўсіх хрысціянаў спосабе малітвы. Гэты спосаб малітвы завецца «Lectio Divina». У перакладзе з латыні «Lectio Divina» азначае «Боскае Чытанне». Першапачаткова такое чытанне было распрацавана ў якасці аднаго з элементаў манаскага правіла (дысцыпліны) ў часы Бенедыкта Нурсыйскага (480 - 547), які лічыцца заснавальнікам заходняга манаства.

Чытай - адгукайся - маліся - сузірай

«Lectio Divina» у сваёй сутнасці ёсць нішто іншае, як малітоўнае чытанне Святога Пісання. У гэтым сэнсе нічога не змянілася з часоў айцоў Пустыні. Аднак само чытанне Слова Божага набыло трошкі іншую форму. Фармальна ў «Lectio Divina» пачалі вылучаць 4 этапы: Чытай (Lectio)

- Адгукайся (Meditatio)

-  Маліся (Oratio)

- Сузірай (Contemplatio)

Дазвольце мне сказаць некалькі слоў аб кожным этапе «Боскага чытання».

Першы этап «Чытай», як-быццам зразумелы: мы проста чытаем. На жаль у нашы часы «проста» ужо ніхто чытаць не ўмее. Мы валодаем хуткаснымі тэхнікамі чытання; чытаем, як гэта робяць журналісты, праглядаючы першы і апошні абзац артыкула; як студэнты філолагі, праглынаючы тома за две гадзіны; і больш таго - мы ганарымся гэтым... Але тут трэба проста чытаць.

Тут не ідзе гаворка пра «інтэлектуальнае засваенне матэрыялу», бо чытаючы мастацкую літаратуру мы не канцэнтруемся выключна толькі на інтэлектуальным разуменні сюжэту... Тут жа гаворка ідзе аб тым, каб слухаць і чуць! Так-так, слухаць і чуць. «Бог кажа ў цішыні» - такую надпіс можна і зараз сустрэць на сценах некаторых манастыроў.

Другі этап: «адгукайся». Калі я згадаў, што пры чытанні Бібліі трэба слухаць і чуць, то я не меў на ўвазе, што трэба з'ехаць з глузду і чуць галасы. Мы, хрысціяне, верым, што Слова Божае Духам Святым дзейнічае ў нашых сэрцах і знаходзіць водгук. Мы «чуем» тады, калі наша сэрца не застаецца абыякавым. Мы «адказваем» тады, калі ідзем за ўзрушэннем нашага сэрца, прытрымліваемся таго, што наказвае нам Святое Пісанне. Тут пачынаецца этап «адгукайся», этап рэфлексіі. Гэта этап, на якім мы задаем сабе пытанне: «Як я магу змяніць сваё жыццё ў адпаведнасці са Словам Божым, якое толькі што пачуў?».

Трэці этап: «Маліся». Хтосьці скажа: «ну вось, дабраліся нарэшце і да малітвы!». Дарма думаць, што малітва пачынаецца толькі тут. Спяшаюся запэўніць, што мы молімся на ўсіх этапах «Lectio Divina», бо малітва гэта ўсё тое, што мы аддаём Богу. На гэтым жа, трэцім этапе, мы непасрэдна звяртаемся да нашага Бога, нашага Збаўцы Ісуса Хрыста. Тэмай нашага малітоўнага звароту з'яўляецца ўсё тое, на што адгукнулася наша сэрца пры чытанні Святога Пісання.

Чацвёрты этап. «Сузірай». Найбольш складана растлумачыць, што такое «сузірай», што такое «сузіранне». Напэўна кожнаму з нас давялося мець такое пачуцце. Вы ў лесе прыселі на пянёк і прырода як-быццам «прыняла» вас у свае абдымкі. Вы атрымліваеце асалоду ад навакольнага лесу і нават не заўважаеце, колькі часу вы ўжо там знаходзіцеся. Калі б вас спыталі, пра што вы думалі ў гэты момант, то мяркую, вам цяжка было б на гэта адказаць.

Падобнае бывае і ў малітве. Толькі вы не ў лесе, а ў Слове Божым. Зрэшты - гэта толькі адзін аспект сузірання. Ці дойдзем да іншых? Калі Госпад дасць. Сябры! Вы пазнаёміліся са структурай «Lectio Divina», яна дапаможа Вам маліцца словамі Святога Пісання. Аднак не будзьце рабамі структуры. Магчыма часам вашае «Боскае чытанне» будзе выглядаць фармальна па-іншаму. Галоўнае, хай гэта будзе малітва, хай гэта будзе размова з вашым Богам.

На гэтым я развітваюся. Нагадваю эмэйл для адваротнай сувязі: zsercam@gmail.com. Да хуткай сустрэчы.

Айцец Андрэй Буйніч








All the contents on this site are copyrighted ©.