2015-02-06 12:41:00

Папа: також і сьогодні багато християн є жертвами тих, хто ненавидить Ісуса


Мучеництво за Христа Спасителя не є лише феноменом історії, адже й сьогодні багато наших братів та сестер стають жертвами тих, хто ненавидить Ісуса Христа. На це звернув увагу Святіший Отець у проповіді, яку він виголосив під час Служби Божої у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 6 лютого 2015 року.

Спонукою до цих роздумів став євангельський уривок цього дня, де святий Марко розповідає про трагічну смерть Івана Христителя. Як наголосив Вселенський Архиєрей, Предтеча Господній ніколи не зрадив свого покликання, завжди усвідомлював, що його обов’язком було лише провіщати прихід Месії, що він є лише голосом і що Слово – це Хтось Інший. Вірність своїй місії привела його до мученицької смерті, до смерті подібної на смерть Ісуса.

Проповідник зазначив, що Христитель, якого сам Ісус називає «найбільшим, народженим від жінок», якого цар Ірод Антипа ув’язнив за правду, стає маленьким та підданим духовному випробуванню щодо Ісуса Христа, роздумуючи чи Він і справді є Тим, Який повинен прийти, і Якого чекає народ вже віддавна, і Якому він приготовляв дорогу.

З причини вина, яке додало ще більше сміливості зарозумілому та неморальному цареві, та через примху танцівниці, Предтечу видано на смерть за те, що обвинувачував царя у грісі перелюбу.

Єпископ Риму розповів, що коли він перечитує цей біблійний уривок, то йому приходять на думку дві речі: в першу чергу те, що також і сьогодні багатьох християн ненавидять через їхню віру, що багато чоловіків, жінок та дітей змушені втікати від переслідувань, зазнають тортур та зневаг задля своїх релігійних переконань; часто вони закінчують своє життя під владою зіпсованих та аморальних царів сьогодення. Друга думка з цієї біблійної розповіді стосується процесу применшення Івана Христителя: бувши найбільшим з народжених від жінок, він став найменшим і закінчив мученицькою смертю. Папа заначив, що таким є шлях кожного із нас, адже всі ми прямуємо до такого ж кінця. Ніхто не має «купленого» життя, всі ми, хочемо чи не хочемо, наближаємося до смерті. Тому, просімо у Господа, щоб цей наш шлях «пониження» був якомога подібнішим до Ісусового.  








All the contents on this site are copyrighted ©.