2015-01-22 13:58:00

Папа Франциск про найважливіше у вірі: Ісус спасає і заступається за нас


Найважливішим є не ласка отримати зцілення, але той факт, що Ісус нас спасає і заступається за нас. На це вказав Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у четвер, 22 січня 2015р., в каплиці «Дому святої Марти». Коментуючи євангельську розповідь про те, як представники різних народностей та релігій приходили послухати Ісуса, він зауважив, що Божий люд знаходить в Ісусі надію, «тому що Його спосіб діяння і навчання заторкує серце, досягає серця силою Божого слова».

«Народ це відчуває, – пояснив проповідник, – і бачить, що в Ісусі здійснюються обітниці, що в Ісусі – надія. Люд був трохи знуджений тим способом, яким навчали віри тогочасні законовчителі, які накладали на його плечі численні тягарі, приписи, але не досягали серця людей. І коли вони почули й побачили Ісуса, Його пропозиції, блаженства, то відчули внутрішнє зворушення – а спонукою цього був Святий Дух – і пішли шукати за Ісусом».

Святіший Отець звернув увагу на той факт, що юрби шукали за Ісусом, шукаючи зцілення, можемо навіть сказати, що керуючись корисливими мотивами. І дійсно, на початку ми не здатні йти за Богом із повністю чистими намірами, завжди сподіваємося щось отримати і для себе. А тому «шлях, який стоїть перед нами – це очистити наші наміри».

Люд шукав за Ісусом, шукаючи здоров’я, зцілення, вони штовхалися довкола Нього, намагалися доторкнутися, бо з Нього виходила сила, яка зцілювала. Але найважливішим, за словами Наступника святого Петра, є не те, що Ісус зцілює, адже фізичне оздоровлення є лише знаком іншого, і навіть не те, «що Ісус говорить слова, які досягають серця», що, без сумніву, допомагає наблизитися до Бога. Найважливішим є те, що «Христос може досконало спасти тих, які через Нього наближаються до Бога. Він бо завжди живий і заступається за них», – як пише святий Павло у Посланні до Євреїв.

«Ісус спасає! Всі ці оздоровлення, слова, які досягають серця, є знаком і початком спасіння. Шляхом спасіння багатьох людей, які почали приходити, щоб послухати Ісуса чи просити зцілення, а потім поверталися до Нього, відчуваючи спасіння», – вів далі проповідник, ще раз підкресливши, що найважливішим є те, що Ісус є «Спасителем, а всі ми – Ним спасенні».

Але не менш важливим й актуальним є той факт, що Ісус вознісся до Отця і там повсякчасно за нас заступається «показуючи Отцеві Свої рани – ціну нашого спасіння». «І коли ми з тієї чи іншої причини почуваємося пригніченими, пам’ятаймо, що Він молиться за нас, безперервно за нас заступається», – заохотив Папа, вказавши на необхідність відкинути помилкове уявлення про те, що справа закінчилася з вознесінням Ісуса на небо та зісланням Святого Духа. «Ні! – наголосив Наступник святого Петра. – Тепер, в кожній хвилині, Ісус заступається за нас. Слід молитися: Господи Ісусе, змилуйся наді мною! Слід пам’ятати: Він заступається за мене».

За словами Святішого Отця, в цьому й полягає суть нашої віри: Ісус є Спасителем та Заступником. «Тому юрби шукають за Ісусом, спонукувані подихом надії Божого люду, який очікував Месію, шукаючи в Ньому здоров’я, істину, спасіння, тому що Він є Спасителем також і сьогодні, цієї миті, заступається за нас. Нехай же наше щоденне життя дедалі більше буде переконанішим у тому, що ми спасенні, що маємо Спасителя, Ісуса по правиці Отця, Який заступається за нас. Нехай же Господь Дух Святий допоможе нам це зрозуміти», – побажав Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.