2014-12-05 15:46:00

Папа Франциск: єдність католицьких богословів родиться з їхньої спільної віри у Христа


У п’ятницю, 5 грудня 2014 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Міжнародної Богословської Комісії. У своєму слові, після подяки кардиналу Ґерхарду Людвіґу Мюллеру за його щирі слова привітання від імені очолюваної ним Комісії, Святіший Отець коротко пригадав історію цієї комісії, зазначаючи, що вона зродилась незабаром після ІІ Ватиканського Собору, відразу після пропозиції Синоду Єпископів Католицької Церкви про те, щоб був утворений орган, який би уможливив зустріч і поділ богословськими напрацюваннями та роздумами провідних богословів з різних куточків світу. Вселенський Архиєрей, серед іншого, теж пригадав головне завдання вищезгаданої Комісії, а саме «вивчати важливі доктринальні проблеми, зокрема ті, що представляють нові аспекти, і подати свою допомогу Учительському Урядові Церкви» (Статут, арт.1). Святіший Отець не міг не пригадати й про напрацювання Комісії протягом її існування, а саме про 27 документів, які є точкою опори для богословських дискусій.

«Вашою місією є служити Церкві, що передбачає не лише інтелектуальні здібності, але також духовні нахили», – зазначив Єпископ Рими, наголосивши, зокрема, на важливості вміння слухати. Адже богослов – це, перш усього, віруюча людина, яка слухає слова живого Бога і приймає їх у своєму серці та розумі. Але богослов повинен також покірно приймати те, що Святий Дух промовляє до Церкви через різні прояви живої віри Божого народу. Він покликаний разом із усім віруючим людом відкривати очі і вуха на знаки часу, а також до уважного слухання, розпізнавання та пояснювання різних голосів сучасності і вміння давати їм належну оцінку у світлі Божого слова, щоб Божа правда була якомога зрозумілішою і могла бути запропонована світові у якнайпридатнішій формі.

Далі Папа закликав залучати більше жінок до праці у сфері богослов’я, адже їхній вклад є дуже цінним у роздумах над роллю жінки у суспільстві та Церкві, а їхній жіночий погляд може допомогти звернути увагу на певні деталі у тій незглибимій таємниці Ісуса Христа, в якій заховані усі скарби мудрості та знання. Святіший Отець з приємністю відзначив, що багато жінок пропонують нові підходи у богословських роздумах.

Окрім цього, Папа Франциск наголосив на міжнародності даної Комісії, яка є виявом вселенскості Церкви. Розбіжність поглядів повинна бути багатством, але не шкодити єдності. Єдність католицьких богословів родиться з їхньої спільної віри в Ісуса Христа та живиться різноманітністю дарів Святого Духа. Тому, відштовхуючись від цієї основи, різні погляди у богослов’ї, що зродились у відмінних культурних контекстах і через різні методологічні підходи, не повинні бути проігнорованими, але повинні у богословському діалозі взаємно збагачуватися, доповнюватися і виправлятися. Папа побажав, щоб праця Міжнародної Комісії була свідченням такого розвитку богослов’я та свідченням діяльності Святого Духа, бо ж це Він є Тим, Хто засіває різні харизми у Церкві, різні точки зору, але Він буде і Тим, Хто творить єдність. Єпископ Риму підкреслив, що головним діячем цього процесу завжди є Святий Дух.   








All the contents on this site are copyrighted ©.