2014-12-02 12:00:00

Папа Франциск: Бог відкривається убогим серцем


Святий Лука розповідає, як Христос одного разу молився словами: «Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти втаїв це від мудрих та розумних і відкрив немовляткам». Цей євангельський уривок став спонукою для Папи Франциска поділитися думками про те, що той, хто досліджує таїнство Бога, повинен, насамперед, ставати навколішки у молитві, тому що Господь об’являється смиренному серцю.

Проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 2 грудня 2014 р., Святіший Отець ствердив, що вбогі більш придатні розгледіти Христа, а у Ньому – Божий образ. А тому всі, хто намагаються зглибити це таїнство своїми розумовими здібностями, повинні стояти навколішки, бо інакше «нічого не зрозуміють».

За словами проповідника, слова про найменших, про тих, хто нічого не означає в суспільстві, стосуються не тільки безпосередньо таких людей, але й тих, хто займаючи певне становище здатний «применшити» себе, має «смиренне серце». Адже Бог об’являється «лише тим, що мають серце, як діти, які здатні прийняти це об’явлення», тобто, «лагідне і смиренне серце, які відчуває потребу в молитві, у тому, щоб відкритися на Бога, яке почувається убогим», згідно з першим Блаженством.

«Багато-хто може знати богословські науки, – зауважив Папа. – Але якщо вони не займаються отим богослов’ям навколішки, тобто, зі смиренням, як діти, то нічого не зрозуміють. Вони говоритимуть нам багато речей, але нічого не розумітимуть. Лише дух убогості здатний прийняти об’явлення, яке Отець дає через Ісуса. А Ісус приходить не як капітан чи полководець, ні. Він приходить, як паросток».

Святіший Отець пригадав, що сам Ісус є «першим серед відкинених», не вваживши за здобич Свою рівність з Богом. «Велич Божого таїнства» можна розпізнати лише «через таїнство Ісуса», яке є «таємницею приниження себе, самозречення та впокорення», що приносить спасіння убогим. «Просімо у Господа Бога, протягом цього періоду Адвенту, дедалі ближче і ближче наблизити нас до Свого таїнства, чинячи це на тій дорозі, яку Він нам вказує: на дорозі смирення, лагідності, бідності, усвідомлення грішності. Тоді Він прийде, щоб спасти нас, щоб визволити», – підсумував Папа.

 








All the contents on this site are copyrighted ©.