2014-11-13 15:05:43

Папа Франциск: Боже Царство росте день за днем завдяки тим, які свідчать про нього своїм тихим життям віри у щоденних труднощах


Боже Царство росте день за днем завдяки тим, які про нього свідчать у тиші, без гамору, молячись і живучи вірою своє щоденне життя у сім’ї, на роботі, у суспільстві. Про це проповідував Папа Франциск під час ранкової Святої Месу у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 13 листопада 2014 року. Святіший Отець наголосив, що Царство Боже знаходиться там, де людина у тиші, можливо, у власній домівці, тільки з копійками у кишені доживає до кінця місяця, але не перестає молитись і дбає про своїх дітей та похилих віком бабусь та дідусів. Боже Царство не привертає до себе уваги, подібно, як діється із зерном, що росте під землею.

До цих роздумів спонукав Єпископа Риму євангельський уривок від святого Луки, де автор розповідає про діалог фарисеїв з Ісусом. На запитання одного із фарисеїв про те, коли прийде Боже Царство, Спаситель відповів, що воно прийде у той час, коли ми цього не будемо сподіватись. Бо це не видовище, а свято, що має зовсім інший характер. Христос запевняє, що у небі буде велике святкування, хоча й наша людська неміч віддає перевагу спектаклю.

Вселенський Архиєрей теж зазначив, що дуже часто наші літургійні богослужіння перетворюються на видовище. Візьмімо у приклад уділення Святого Таїнства Подружжя. Двоє людей приходять до храму, але не так, щоб отримати Святе Таїнство, як зробити показ моди, щоб показатись перед іншими. Натомість Боже Царство – це тиша, воно росте всередині нас. Святий Дух сприяє його ростові, але при цьому потрібна наша відкритість, необхідно, щоб ми приготувати свій ґрунт для Божого зерна.

Папа, цитуючи слова Ісуса, пригадав, що Боже Царство прийде немов блискавка, що за одну мить проходить від одного краю неба до іншого. Це Царство не є далеко від нас, воно прийде, воно вже близько! Христос прийде у славі і потузі, той день буде справді гучним, але перед тим необхідна тиша, необхідно у тиші нести хрести свого щоденного життя, піклуючись про родину, зокрема, про дітей та похилих віком осіб у сім’ї. На переконання Папи Франциска, ці маленькі щоденні хрести є частинками Божого Царства.

А на закінчення проповідник заохотив зібраних просити у Господа ласки для того, щоб у молитві, адорації, служінні ближнім ми могли плекати Боже Царство, яке перебуває у нас.








All the contents on this site are copyrighted ©.