2014-09-26 12:36:39

Папа Франциск: Не можна зрозуміти Ісуса Христа без хреста


Не можна зрозуміти Ісуса Христа без хреста, без готовності нести хрест разом з Господом. Про це проповідував Святіший Отець Франциск у п’ятницю, 26 вересня 2014 року, під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти». Мати віру, належати Ісусові Христові, означає нести хрест разом із Ним, в іншому випадку людина йде доброю, на перший погляд, дорогою, але не правдивою.

До цих роздумів Вселенського Архиєрея спонукав євангельський уривок, що читався цього для у римо-католицьких храмах, а саме про те, як Ісус запитує Своїх учнів за кого Його мають люди, а також, Ким Його вважають самі апостоли. Цей біблійний епізод показує, що Спаситель не виявляв людям Своєї ідентичності, бо дехто міг би не правильно зрозуміти і вважати Його тим, Який прийшов, щоб визволити ізраїльтян від римлян. Лише у приватний спосіб, будучи на одинці із Своїми апостолами, тими, які вже були краще приготовані, Спаситель виявляє Ким Він є насправді і яка Його місія.

Але, коли говорить про хрест, про терпіння заради людей, про відкинення законовчителями, книжниками і старшими народу, навіть апостоли Його не розуміють, не хочуть зрозуміти. З уст святого Петра чути те, що переповнює серця апостолів: «Ні! Ні, Господи!» Але, Учитель їх повчає про те, що саме таким є його шлях, шлях терпіння і хреста, що Він повинен його пройти.

«Не можна зрозуміти Ісуса Христа-Відкупителя без хреста», – наголосив Єпископ Риму, додаючи, що без хреста можемо дійти до розуміння, що Він є великим пророком, а навіть святим, але без хреста ми не здатні зрозуміти Його правдивої ідентичності. Люди не були спроможніми відразу зрозуміти Ким є Ісус, вони не були до цього приготовані. Вони почали частково розуміти Ісуса, коли Він входив у Єрусалим у Квітну Неділю. Однак, лише після смерті ідентичність Ісуса повністю виявляється. Перше визнання належить римському сотникові, який, бачивши усе те, що діялося на Голготі, визнав Розп’ятого Божим Сином.

Папа зазначив, що Господь Ісус провадить нас крок за кроком до розуміння, до того, щоб ми Його добре зрозуміли. «Він приготовляє нас бути киринейцями, які допоможуть Йому нести хрест». Господь приготовляє нас до того, щоб ми супроводжували Його, несучи наші хрести дорогою до спасіння.







All the contents on this site are copyrighted ©.