2014-09-13 14:53:18

Папа Франциск: Навернення серця як засіб, щоб запобігти майбутнім війнам


У суботу, 13 вересня 2014 року, Папа Франциск очолив Святу Месу на території військового меморіалу в Редіпулії, що на північному сході Італії, з нагоди 100-річчя від початку першої світової війни. «Знаходячись тут, у цьому місці, біля цього цвинтаря, хочеться сказати лише одне: війна – це божевілля», – наголосив Святіший Отець, пригадуючи, що Господь Бог підтримує світ та все створіння у його існуванні, а всі люди покликані бути Божими співробітниками у цьому ділі, натомість, війна знищує навіть те найпрекрасніше, що сотворив Господь – людину.

Війна усе перевертає з ніг на голову, навіть стосунки між братами. «Війна – це божевілля, її план розвитку – це знищення: бажання розвиватись через знищення! Жадібність, нетолерантність, прагнення влади… є причинами, які підштовхують до воєнних рішень, часто ці причини виправдані також і якоюсь ідеологією», – мовив Святіший Отець, вказуючи, що перед ідеологію, якою люди намагаються виправдати свої вчинки, є пристрасть, викривлений імпульс. А коли не вистачає ідеології, то з’являється відповідь Каїна: «Що мене обходить мій брат? Чи я є сторож брата мого? (Бт. 4, 9)».

Вселенський Архиєрей наголосив, що війна не бере до уваги ніщо, вона не дивиться на дітей, похилих віком, матерів, батьків… Проповідник пригадав про надпис, який можна зауважити над входом на це кладовище: «А що мене обходить?!» Усі ці люди, рештки яких спочивають на цьому місці, мали свої мрії, бажання, але їхнє життя було зламане. Чому? «Тому, що людство сказало: «А що мене обходить?!» – вказав Святіший Отець.

За словами Папа Франциска, також і сьогодні, після краху другої світової війни, мабуть, можемо говорити й про третю війну, яка «по частинах» точиться у різних кутках світу, що проявляється у важких злочинах, мародерстві, збройних сутичках, знищенні… «Якщо говорити щиро, то перша сторінка газет повинна мати заголовок: «А мене що обходить?!» – наголосив Єпископ Риму. Така поведінка є повністю протилежною від тієї, до якої закликає Ісус Христос у Євангелії. Як читаємо у євангельському уривкові, Христос є у кожній людині, зокрема, у тих найменших наших братах та сестрах. «Він, Цар, Суддя світу, є голодним, спраглим, подорожнім, недужим, ув’язненим… Хто заопікується ближнім, ввійде у радість Господа; хто, натомість, не зробить цього, хто у своїй недбайливості каже: «А що мене обходить?!», – той залишиться поза Господньою радістю», – наголосив Папа.

Далі він наголосив, що у цей день ми спогадуємо усіх тих, які стали жертвами воєн, які мали місце в історії. Але сьогодні, також і в наш час є багато жертв війни. «Як же ж це можливо?! Це можливо тому, що й сьогодні за кулісами є приховані інтереси, геополітичні плани, жадібність грошей і влади та індустрія зброї, що здається дуже важливим. Ці планувальники терору, ці організатори сутичок, як також і торгівці зброєю, написали у своєму серці: «А що мене обходить?!» – вів далі Святіший Отець. Він пригадав, що мудрим людям властиво визнавати помилки, відчувати біль, каятися, просити пробачення і плакати.

«Із серцем сина, брата, батька, прошу всіх вас і для всіх вас навернення серця: перейти від цього «А що мене обходить?!» до плачу… Брати та сестри, людство потребує сліз, і це є час плачу», – закінчив свою проповідь Папа Франциск.








All the contents on this site are copyrighted ©.