2014-09-04 10:54:48

Ідентичність християнина походить від Святого Духа, а не від диплома з богослов’я. Папа Франциск під час Святої Меси 2 вересня 2014


У вівторок 2 вересня 2014., під час ранішньої Святої Меси в «Домі святої Марти» у Ватикані, Папа наголосив, що авторитет християнина походить від Святого Духа, а не від людської премудрості або диплома з богослов'я, додаючи, що суть християнської ідентичності полягає в тому, що він має Святого Духа, а не «духа світу».

У своїй проповіді Святіший Отець посилався на євангельське читання того для, а саме 4 розділ Євангелії від святого Луки, де говориться про те, що люди дивувались словам Ісуса, бо в них була "влада і сила".

Розмірковуючи над силою Ісуса, Папа підкреслив, що його авторитет походив з особливого помазання Святим Духом. Він був Сином Божим, помазаним і посланим, щоб принести спасіння, визволення. Святіший Отець зазначив, що деякі люди гіршились словами Ісуса, його ідентичністю та свободою.

В цьому контексті Його Святість вказав на слова святого Павла з Послання до Корінтян: «Звіщаємо не мовою, якої нас навчила людська мудрість, а якої навчив Дух» (1 Кор 2, 10b-16). Папа зазначив, що святий апостол Павло проповідував «не тому, що він навчався в Латеранському або Григоріанському університеті. Він проповідував помазанням Духа, висловлюючи справи Духа духовними термінами, що не може здійснити людина, залишена на власні сили. Людина не може зробити цього самостійно».

Якщо ми, християни, недостатньо добре розуміємо духовні речі, сказав далі Святіший Отець, то ми не даємо свідчення, не маємо християнської ідентичності. «Ми не повинні мати світсього духа, світського способу мислення, способу оцінки... Можемо мати п'ять дипломів з богослов'я, але не мати Духа Божого. Можливо, ти великий богослов, але ти не християнин, якщо в тобі Духа Божого. Владою та ідентичністю наділяє Святий Дух, помазання Святим Духом».

Далі, повертаючись до змісту літургійних читань того дня, Папа зауважив, що народ Ізраїля «не любив тих проповідників і законовчителів, бо вони говорили про теологію, але не досягали серця і не дарували свободи, не дозволяли людям знайти свою ідентичність, тому що вони не були помазані Святим Духом. Влада Ісуса – і влада християнина – випливає від здатності осягати духовне і говорити мовою Духа», - підкреслив Його Святість, зауваживши, що, іноді, прості старенькі бабусі, які, можливо, не отримали навіть початкової освіти, «пояснюють Божі справи краще будь-якого богослова, бо мають Христового Духа».

Наприкінці проповіді Папа закликав усіх просити у Господа «християнської ідентичності», властивої Самому Христу, і молитися так: «Уділи нам, Господи, Твого способу мислення, відчуття та мови. Даруй нам, Господи, помазання Святи Духом».








All the contents on this site are copyrighted ©.