2014-07-27 13:03:11

Віддати першість Богові означає мати відвагу сказати «ні» злу, насильству, визискуванню та корупції. Папа Франциск у Казерті


«Не дозвольте, щоб у вас вкрали надію!», – з цим закликом Папа Франциск звернувся до понад 200 тисяч вірних, які зібралися на площі перед королівським палацом у Казерті, місті, розташованому 27 кіломентрів на північ від Неаполя, яке він відвідав у суботу, 26 липня 2014 р., ввечері. Кількість учасників Святої Меси, яку Наступник святого Петра очолив з нагоди свята Небесної покровительки Казерти святої Анни, ледь не втричі перевищила кількість населення міста. Серед прапорів та транспарантів можна було спостерегти також кілька українських стягів, адже у Казерті діє українська греко-католицька парафія, вірні якої разом зі своїм душпастирем також брали участь в цій Євхаристійній молитві.

Коментуючи під час проповіді євангельське читання, а це були короткі Ісусові притчі про Небесне Царство, прообразами якого Спаситель назвав скарб, закопаний у землі, та дорогоцінну перлину, розшукувану купцем, Святіший Отець зауважив, що головними діячами цих притч є бідний землероб та багатий купець. Перший ніколи не покидав свого поля, виконуючи щоденну працю, а другий – все своє життя мандрував світом у пошуках цінної речі. «Однак, для обох кінець був той самий: знайдення чогось цінного – скарбу чи дуже цінної перлини, – відзначив Папа. – Обоє об’єднані також тим самим почуттям: несподіванка і радість з приводу того, що знайшли щось, що вгамувало їхнє прагнення. Врешті, обоє не зволікаючи продають все, що мають, щоб придбати знайдений скарб. Через ці притчі Ісус навчає, чим є небесне Царство, як його шукати та що робити, аби його здобути».

Ісус не пояснює, чим є небесне Царство, але від початку Своєї діяльності його звіщає, показує його наслідки. А у сьогоднішніх притчах вказує на те, що воно присутнє в Його особі, адже це Він є захованим скарбом та цінною перлиною. За словами Папи, радість землероба та купця – це радість «кожного з нас, коли ми відкриваємо присутність Ісуса в нашому житті. Присутність, яка перемінює життя та вчиняє нас відкритими на потреби ближніх».

А як шукати Боже царство? Відповідаючи на це запитання, Папа зауважив, що «кожен з нас має свій особливий шлях». Хтось очікує, прагне та постійно, як той купець, шукає зустрічі з Ісусом, а з кимось іншим це може трапитися випадково, як з землеробом, який знайшов скарб у землі. Але це Бог дозволяє Себе зустріти і Сам прагне нас зустріти, дає Себе знайти навіть тим, хто Його не шукає.

Коли мова йде про те, що слід зробити для того, щоб Боже царство здобути, то Ісус є дуже конкретним: «не вистачить ентузіазму, радості, яка випливає з відкриття. Потрібно поставити цінну перлину царства понад будь-яке інше земне благо; потрібно на перше місце у своєму житті поставити Бога, перед всім віддавати Йому перевагу», – зазначив Святіший Отець, пояснюючи, що «віддати першість Богові означає мати відвагу сказати ні злу, насильству, визискуванню, щоб прожити життя служіння ближнім, на користь законності та спільного добра».

«Коли людина відкриває Бога – справжній скарб, то залишає егоїстичний стиль життя та намагається ділитися з ближніми любов’ю, яка походить від Бога. Той, хто стає Божим приятелем, той любить ближніх та дбає про збереження їхнього життя та здоров’я, в тому числі шануючи навколишнє середовище і природу. Я знаю, – звернувся Папа до казертян, – що ви страждаєте з приводу цих речей. Сьогодні, коли я приїхав, хтось з вас підійшов та сказав: Отче, дай нам надію. Але я не можу дати вам надію, я можу лише сказати, що там, де перебуває Ісус, там також є надія». Особливу увагу, зважаючи на місцевий контекст, проповідник звернув на те, що від місцевих вірних вимагається також мати відвагу сказати ні будь-яким проявам корупції та беззаконня та бути служителями істини, приймаючи євангельський стиль у кожній життєвій ситуації.

Наприкінці Святіший Отець склав побажання вірним з нагоди свята їхньої Небесної покровительки святої Анни. Насамперед, він звернув увагу на те, що вона була бабусею Ісуса, а тому цей день є особливою нагодою, щоб вшанувати дідусів та бабусь. Папа побажав вірним пережити престольне свято, як «чисте вираження віри народу, який визнає себе Божою родиною та зміцнює узи братерства та солідарності». «Можливо, свята Анна чула, як її донька Марія виголошувала слова величальної пісні, яку Вона, без сумніву, повторяла багато разів: Могутніх скинув з престолів, підняв угору смиренних, наситив благами голодних. Нехай же вона допоможе вам шукати єдиний скарб – Ісуса, та навчить вас відкривати критерії діяння Бога, Який перевертає судження світу, поспішає з допомогою бідним і найменшим та наповнює добром смиренних, які ввіряють Йому своє життя. Майте надію, надія ніколи не розчаровує. І з приємністю повторюю вам: не дозвольте, щоб у вас вкрали надію!», – закликав Папа.







All the contents on this site are copyrighted ©.