2014-06-13 14:26:16

Папа Франциск: Коли Господь бажає нам доручити якусь місію, то Він приготовляє нас, щоб добре її виконати


Коли Господь бажає нам доручити якусь місію, то Він приготовляє нас до того, щоб добре її виконати, а наша відповідь на Його пропозицію повинна ґрунтуватись на молитві та вірності. Це була провідна думка Папи Франциска у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у каплиці резиденції «Дому Святої Марти» у Ватикані 13 червня 2014 року.

Одного дня можемо бути сміливими супротивниками ідолопоклонства на служінні Господеві, а вже наступного – пригніченими та у депресії, бо хтось нас налякав під час виконання нашої місії. Господь Бог є і буде тим, Який може врегулювати ці дві крайні точки людської сили та людської слабкості. Свою думку Вселенський Архиєрей підсилив прочитаним на Службі Божій біблійним уривком із старозавітної книги Царів, де розповідалося про пророка Іллю, який отримав запрошення вийти на гору Хорив та стати перед Богом. Коли Господь переходив, подув сильний вітер, затряслася земля і запалав вогонь, але у жодному із цих природних речей не виявився Господь. А на останку почувся ніжний вітерець, у якому Ілля відчув присутність Господа Бога, що проходив повз нього. «Господь не був в вітрі, у землетрусі, у вогні, але був у тому подуві лагідного вітерця, у мирі… у подисі дзвінкої тиші», – підкреслив проповідник, додавши, що Ілля вмів розпізнати, де був Господь. Бог приготовляв Іллю до місії, даючи йому дар розпізнавання, і лише після того доручив йому завдання.

Місією, яку Господь доручив Іллі, було помазання нового царя Ізраїлю та нового пророка, який мав би замінити самого Іллю. «Господь, – мовив Папа, – приготовляє душу, готує серце, і приготовляє його у випробуванні, у послусі, у витривалості». І кожного із нас Бог приготовляє до місії: перш ніж дати нам якесь завдання, Господь добре нас до нього приготовляє. Святіший Отець наголосив на тому, що важливим не є лише остаточна ціль, тобто отримання завдання, але дуже важливим є і сам шлях приготування до отримання місії. В житті нам можуть доручати різні завдання, але місія, яку нам доручає Господь, відрізняється тим, що перед її початком Він дозволяє нам розпочати шлях очищення, розпізнання, послуху, молитви. А вірність цьому шляхові – це дозволити, щоб нас провадив сам Господь. Тоді ми, як і пророк Ілля, подолаємо страх і осягнемо свою мету.








All the contents on this site are copyrighted ©.