2014-06-08 17:45:29

Церква завжди здатна здивувати. На молитві «Царице Неба» з Папою Франциском 8 червня 2014


У неділю 8 червня 2014 р., у празник П’ятидесятниці, перед проказуванням молитви «Царице Неба» з десятками тисяч римлян і прочан, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, у день, коли Церква святкує Зіслання Святого Духа на апостолів та відзначає народження Церкви, Папа Франциск наголосив, що там, де «прибуває Святий Дух, усе відроджується і перетворюється. Подія П’ятидесятниці означає народження Церкви та її прилюдний вияв. При цьому вражають два факти: це Церква, яка дивує та бентежить людські плани».

Святіший Отець вказав, що фундаментальним елементом П’ятидесятниці є несподіванка. «Знаємо, що наш Господь є Богом несподіванок, – сказав Папа. – Після смерті Ісуса ніхто вже нічого не очікував від Його учнів. Вони були незначною групкою людей, сиротами, розгубленими після смерті свого Вчителя. Однак, сталась несподівана подія, яка викликала здивування: люди занепокоїлись, коли почули учнів, що говорили їхніми власними мовами, звіщаючи великі діла Господні (пор. Ді 2,6-7б11). Церква, яка народилась у день П’ятидесятниці, є спільнотою, яка викликає здивування, бо із силою, яка походить від Бога, вона благовістить Христове Воскресіння, користуючись новою мовою – всеохоплюючою мовою любові».

Учні, зодягнені силою з висоти, говорять відважно й щиро, із свободою Святого Духа, хоч кілька хвилин перед тим, за словами Папи, всі були боягузами.

Ось у цьому полягає покликання Церкви – бути здатною здивувати, звіщати всім, що Ісус Христос переміг смерть, що Божі рамена завжди широко відкриті, що Він терпляче на нас чекає, щоб нас зцілити і нам простити. Саме задля цього посланництва воскреслий Ісус дарував Церкві Свого Духа.

Далі Святіший Отець підкреслив, що Церква є живою, а тому завжди повинна викликати здивування. Саме це є властивістю живої Церкви. Можливо, в ті часи в Єрусалимі дехто би хотів, щоб учні, спаралізовані страхом, зачинились вдома і не бентежили людські плани. Але Господь спонукав їх іти у світ. На думку Папи, Церква не може змиритись із тим, щоб бути нешкідливою, так би мовити бути «оздобою». Вона є Церквою, яка не вагається вийти назовні, назустріч людям, щоб благовістити те, що їй було довірене, навіть, якщо це послання непокоїть сумління, можливо, приносить проблеми, а, іноді, веде до мучеництва.

«Церква народжується єдиною і вселенською, – підкреслив Святіший Отець. – Вона має виразну ідентичність, але є відкритою, є Церквою, яка обіймає світ, але не бере його у полон, залишає його вільним... Ми, християни, є вільними, і Церква прагне, щоб ми були свобідними!»

Своє повчання Вселенський Архиєрей закінчив зверненням до Пречистої Діви Марії, яка на світанку П’ятидесятниці також була у світлиці. «Нехай же Вона – Мати Відкупителя та Мати Церкви – Своїм заступництвом виєднає нам оновлене Зіслання Святого Духа на Церкву і на світ», – закінчив Папа Франциск.










All the contents on this site are copyrighted ©.