2014-05-09 15:24:53

Папа Франциск: Святі не є героями, але грішними людьми, які наслідують Ісуса на шляху покори та хреста


Святі не є героями, але грішними людьми, які наслідують Ісуса на шляху покори та хреста і, таким чином, дозволяють Йому їх освячувати. Ніхто сам себе не освячує, а Господь Ісус освячує грішників, якими є ми всі. А взагалі, що означає вислів «Церква є святою?». Про це проповідував Папа Франциск у п’ятницю, 9 травня 2014 року, у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». Натхненням до цих роздумів Святішого Отця стало літургійне читання того дня, де розповідалося про апостола Павла, який спершу був запеклим гонителем християн, ворогом первісної християнської громади, а згодом став святим.

Говорячи про святість Церкви, Папа запитав, як це можливо, щоб Вона була святою, якщо до неї належимо ми, що є грішниками?! Так, ми є грішниками, але Церква є святою! Ми є грішниками у святій Церкві! Вона є нареченою Ісуса, Який Її дуже любить і кожен день освячує Її Своєю Євхаристійною жертвою. І також ми освячуємось цією приналежністю до Церкви: ми є дітьми Церкви і Мати-Церква нас освячує своєю любов’ю, Святими Таїнствами свого Нареченого.

Далі Вселенський Архиєрей зазначив, що Господь обирає у Церкві деяких осіб, щоб на їхньому прикладі краще показати, що таке святість, щоб вказати, що це Він є Тим, Хто освячує, а не особа освячує саму себе. Не має навчального курсу, по закінченні якого людина стає святою. «Святість є даром Ісуса Христа для Своєї Церкви», – підкреслив Єпископ Риму.

Продовжуючи свою проповідь, Папа Франциск пригадав, що у Євангелії маємо багато прикладів святості: Магдалина, з якої Ісус виганав сім демонів, Матей, який був зрадником свого народу і збирачем податків для римлян, Закхей та багато інших, на прикладі яких бачимо, яким є перше правило святості: необхідно, щоб Ісус зростав, а ми маліли. Правилом святості є наше применшення, щоб зростав Христос. Ісус обирає Савла, гонителя християн. Але Господь його чекав, щоб показати Свою силу. Спаситель змінює серце Савла, дарує йому нове життя. Але апостол Павло, як наголосив Папа Франциск, не є героєм. Відмінність між героями і святими полягає у свідченні, у наслідуванні Ісуса Христа, у прямуванні за Спасителем дорогою хреста.

На закінчення Папа подав у приклад святого Папу Івана Павла ІІ, якого зараховано до лику святих Католицької Церкви лише кілька днів тому. Також і його земне життя закінчилось в упокоренні, адже хвороба вчинила його немічним і безсилим, нездатним говорити – покірним як Ісус. Папа підкреслив, що це також є й дорога нашої святості: дозволити, щоб Ісус навернув наше серце на Свій шлях, – на несення хреста всі дні нашого життя, щоб Христос зростав у нас, а ми маліли. Якщо не йдемо цієї дорогою, то не дійдемо до святості, але якщо крокуємо цим шляхом, то дамо добре свідчення про Ісуса Христа, Який нас дуже любить. Також засвідчимо, що ми хоч і є грішними, однак, є дітьми Святої Церкви.








All the contents on this site are copyrighted ©.