2014-05-09 15:23:36

Папа Франциск: Божа благодать у євангелізації є важливішою ніж бюрократія


Той, хто у Церкві покликаний уділяти Святі Таїнства, повинен залишити місце для Божої благодаті і не ставити перешкод бюрократичного типу. На це звернув увагу Святіший Отець Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані. Папа наголосив на тому, що Бог є Тим, Який євангелізує, тому слід бути обережними, щоб бюрократія не ставала на перешкоді зближенню людини з Господом Богом. На ці роздуми Єпископа Риму спонукало літургійне читання, у якому автор книги Діянь Апостолів розповідає про апостола Филипа, наголошуючи на трьох якостях християнина: слухняності Святому Духові, діалогові та довірі до благодаті.

Папа зазначив, що перша якість проявляється тоді, коли Филип слухає Божий голос, який через ангела вказує йому на те, щоб перервати свою працю і наблизитись до колісниці, якою подорожував ефіопський скопець, читаючи під час подорожі пророка Ісаю. Филип відповів на Боже покликання і зробив так, як йому наказав Господь через Свого посланця-ангела. Вселенський Архиєрей підкреслив, що, без сумніву, Филип залишив багато справ, адже у той час усі апостоли були дуже зайняті євангелізаційною діяльністю. «І це вказує нам на те, що без цієї слухняності на голос Бога ніхто не може євангелізувати, ніхто не може звіщати Ісуса Христа: максимум, що зможе зробити, це звіщати себе самого», – підкреслив Папа, додавши, що саме Бог є Тим, Хто кличе, а ми повинні бути слухняними на Його голос.

Для Филипа зустріч з ефіопським вельможею стала можливістю звіщати Євангелію. Але це звіщення не є вченням, яке впало із неба, тобто чимось нав’язаним людині, але є діалогом, який веде апостол Филип, шануючи духовну чутливість свого співрозмовника. «Не можна євангелізувати без діалогу», – наголосив Святіший Отець, додавши, що слова апостола Филипа викликали в ефіопського мужа бажання охриститись, тому, при першій нагоді, наблизившись до води при дорозі, Филип уділяє Святе Таїнство Хрищення своєму співрозмовникові, вручаючи його у Божі руки, ввіряючи його Божій благодаті.

На закінчення Папа заохотив присутніх детальніше призадуматись над тими трьома якостями християнина, завжди пам’ятаючи про те, що Божа благодать у євангелізації є важливішою ніж бюрократія, що слід брати приклад з апостола Филипа і не ставити перешкод людям зустрітись із Богом.








All the contents on this site are copyrighted ©.