2014-04-21 12:39:26

Дозвольмо на те, щоб і нас огорнула пасхальна радість. На молитві «Царице Неба» з Папою Франциском 21 квітня 2014


Cristòs anèsti!Alethòs anèsti!”, “Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!”, – цим пасхальним привітанням, сказаним по-грецьки, Папа Франциск розпочав своє слово, виголошене перед проказуванням молитви «Царице Неба», яка у великодньому часі заміняє молитву «Ангел Господній». Зустрічаючись із кількома десятками тисяч паломників, які у понеділок, 21 квітня 2014 р., опівдні, зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець зазначив, що увесь тиждень після Пасхи є, немовби, одним днем, «великим днем, що його учинив Господь».

Звернувши увагу на те, що «переважаючим почуттям», яке пронизує євангельські розповіді про воскресіння, є «радість сповнена здивуванням», а літургія допомагає нам пережити настрої апостолів, які від жінок-мироносиць отримали вістку про воскресіння, Папа заохотив вірних дозволити на те, щоб цей досвід «викарбувався також і в наших серцях та проглядався крізь наше життя». «Дозвольмо на те, – закликав він, – щоб радісне здивування Неділі Пасхи поширювалося в думках, поглядах, поведінці, у жестах і словах...».

Але це не є макіяж, грим. Це щось, що «випливає із середини, із серця, зануреного у джерело цієї радості», подібно до серця Марії Магдалини, яка оплакувала втрату свого Господа, але зустрівши Воскреслого Ісуса, сама немовби воскресла і стала свідком Христового воскресіння, і так стається з кожним з нас. Така людина є здатною вносити промінь світла Воскреслого Ісуса у різні людські ситуації, «в щасливі, вчиняючи їх ще кращими та оберігаючи від егоїзму, та в болючі, приносячи спокій та надію».

У цьому контексті Наступник святого Петра заохотив паломників протягом цього тижня брати до рук Євангелію та перечитувати розділи, які розповідають про Христове воскресіння та про події, з ним пов’язані. «Нам принесе користь також протягом цього тижня задуматися над радістю Марії, Матері Ісуса, – додав він. – Наскільки глибоким був Її біль, таким, що пробив Її серце, настільки внутрішньою та глибокою була Її радість, так що вона передавала її апостолам. Пройшовши через досвід смерті і воскресіння Свого Сина, прожиті у вірі, як найбільше вираження Божої любові, серце Марії стало джерелом миру, розради, надії і милосердя».

Папа наголосив на тому, що «всі прерогативи» Пресвятої Богородиці походять саме звідти, з Її участі в Христовій Пасці. «Від п’ятниці до недільного ранку Вона не втратила надії: ми споглядали на страждальну Матір, але, одночасно, на Матір, сповнену надією. Вона є Матір’ю всіх учнів, Матір’ю Церкви, Матір’ю надії. Просімо Її, тихого свідка смерті і воскресіння Ісуса, ввести нас у пасхальну радість», – закликав Святіший Отець та розпочав проказування молитви «Царице Неба», після чого уділив всім Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.