2014-04-08 18:58:51

Папа Франциск: Хрест – це не прикраса


Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 8 квітня 2014 р., Папа Франциск знову наголосив на тому, що християнство неможливе без хреста. Але слід пам’ятати, що хрест – це не прикраса, але таїнство Божої любові.

У Старому Завіті розповідається про те, як під час переходу через пустелю Ізраїльський народ нарікав на Бога w на Мойсея. Як кару, Господь наслав на їхній табір отруйних змій, і люди, збагнувши свій гріх, просили про знак спасіння. Це читання з Книги Чисел спонукало Святішого Отця поділитися думками про смерть у грісі. Про це також перестерігав Ісус в євангельському читанні, попереджаючи фарисеїв: «Помрете у гріхах ваших».

«У нас не існує можливості самим звільнитися з нашого гріха. Не має такої можливості, – підкреслив проповідник. – Ці законовчителі, ці люди, які навчали закону, не дуже добре це розуміли. Вони вірили у Боже прощення, але почувалися сильними, самодостатніми, всезнаючими. І врешті з релігії, з поклоніння Богові, вони створили культуру з певними цінностями, вченням, приписами вихованої поведінки і знали про те, що Господь може простити, але залишилися дуже далекими від цього».

Тоді у пустелі Господь наказав Мойсеєві зробити мідяного змія та поставити його на жердині на високому місці. І коли вкушений зміями поглянув на цього мідяного, отримував зцілення. Папа зауважив, що зміw є символом гріха. Саме змій звів Єву і Адама до гріхопадіння. То як тепер зрозуміти, що Бог зробив з гріха символ перемоги? Для цього потрібно пригадати Ісусові слова: «Коли піднесете Сина Чоловічого, тоді пізнаєте, хто я».

«Християнство, – пояснив у цьому контексті Святіший Отець, – це не філософська доктрина, не програма життя для того, щоб вижити, щоб бути вихованими, щоб творити мир. Це все – наслідки. Християнство – це Особа, піднесена на хресті, Особа, яка понизилася, щоб нас спасти, Яка стала гріхом. Подібно, як тоді у пустелі був піднесений гріх, тут був піднесений Бог, Який став людиною, став гріхом за нас. Всі наші гріхи там були. І неможливо зрозуміти християнство, не збагнувши цього глибокого приниження Божого Сина, Який принизився, ставши слугою аж до смерті».

Ось чому, за словами проповідника, святий Павло каже, що не має чим хвалитися, як лише власною слабкістю, в якій виявляється Божа сила. А це означає гордитися розп’ятим Христом. І тому, за словами проповідника, «не існує християнства без хреста, а хреста – без Ісуса», а християнин, «який не вміє хвалитися у Христі розп’ятому, так і не збагнув, що означає бути християнином».

Підсумовуючи, Папа зазначив, що хрест, розп’яття, це не просто прикраса, яку ставимо не престолі, не символ, який відрізняє нас від інших. «Хрест, – наголосив він, – це таємниця, таїнство Божої любові».








All the contents on this site are copyrighted ©.