2014-04-07 12:17:37

Ісус закликає нас вийти з темряви, у якій ми самі себе ув’язнили. Молитва «Ангел Господній» з Папою Франциском 6 квітня 2014


Подія воскресіння Лазаря показує нам, куди сягає Божа благодать, тобто, і наша зміна, адже Боже милосердя є безмежним. На цьому 6 квітня 2014 р., у п’яту неділю Великого Посту, наголосив Папа Франциск, промовляючи до понад сотні тисяч прочан, які опівдні заповнили площу Святого Петра у Ватикані. Коментуючи євангельську розповідь про це чудо, він зазначив, що воно є «вершиною» знаків, які вчинив Ісус, і було настільки великим, настільки божественним, що первосвященики не змогли з ним змиритися та постановили вбити Ісуса.

Промовляючи до сестер Марти і Марії, які оплакували брата, що помер чотири дні тому, Ісус каже: «Я воскресіння і життя, хто в мене вірує, той навіть і вмерши, житиме». «На основі цього слова ми віруємо, що життя тих, які вірять в Ісуса та дотримуються Його заповіді, після смерті буде перетворене у нове, повне і невмируще життя», – зауважив Святіший Отець.

Перед запечатаним гробом Свого приятеля Ісус скликнув сильним голосом: «Лазарю, вийди!» І той чоловік, який три дні пролежав у гробі, вийшов. «Цей рішучий заклик звернений до кожного, тому що всі ми – позначені смертю, всі ми. А це голос Того, хто є володарем життя і бажає, щоб усі мали його в повноті. Ісуса не зупиняють гроби, які ми спорудили своїми виборами на користь зла і смерті, своїми помилками і гріхами. Він не мириться з цим! Він запрошує нас, майже наказує, вийти з гробу, в якому нас похоронили наші гріхи. Він наполегливо кличе вийти з темряви ув’язнення, в якому ми самі себе замкнули, вдовольняючись фальшивим, егоїстичним, посереднім життям», – зазначив Папа, додаючи, що Христос кличе кожного до свободи, закликає скинути пов’язки гордості. І від слухняності цьому заклику «починається наше воскресіння».

«Вчинок Ісуса, Який воскрешає Лазаря, показує нам, як далеко може зайти Божа благодать, а, отже, як далеко може сягнути наше навернення, наша зміна. Добре запам’ятайте: Боже милосердя не має границь і призначене для всіх», – наголосив Святіший Отець.

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа пригадав про деякі сумні річниці, а саме – двадцятиріччя початку геноциду в Руанді та п’яту річницю землетрусу в центрі Італії. Привітавши різні групи прочан, присутні на площі Святого Петра, він зазначив, що попередніми неділями заохочував придбати собі кишенькові Євангелії, щоб мати змогу часто читати Боже слово, маючи його при собі. «Пізніше, – додав Святіший Отець, – я згадав про давню традицію Церкви вручати під час Чотиридесятниці Євангелію катехуменам, які готуються до Хрищення. І ось сьогодні хочу всім вам, що присутні на площі, як знак, звернений до всіх, подарувати кишенькове Євангеліє».

Закликавши паломників звертатися до спеціальних точок розповсюдження на площі та брати ці книжечки, Папа ще раз заохотив щодня читати Святе Письмо, та попросив, щоб кожен, безкорисливо отримавши такий дарунок, навзамін зробив якесь діло милосердя. «Сьогодні можна читати Євангелію за допомогою різних технологічних засобів», – наголосив він, вказавши на можливість мати усю Біблію на смартфоні чи таблеті, й підкреслив: «Важливо читати Боже слово, за допомогою всіх засобів».







All the contents on this site are copyrighted ©.