2014-04-04 19:14:00

Папа Франциск: Хто звіщає Євангеліє, натикається на переслідування


Могутні цього світу намагаються примусити пророків мовчати, але Святого Духа неможливо ув’язнити. Під час ранкової проповіді у п’ятницю, 4 квітня 2014 р., в «Домі святої Марти» у Ватикані, Папа Франциск знову підкреслив, що сьогодні у світі більше мучеників, як було в часах первісної Церкви, та закликав вірних не боятися нерозуміння і переслідувань.

Євангеліє розповідає нам, як Ісусові неприятелі зводили наклепи на Нього. А це тому, як пояснив проповідник, що Він критикував їхні дії, вказував на їхню провину проти закону. Зрештою, протягом усієї історії спасіння «переслідувано пророків», й Ісус Сам про це каже фарисеям. А переслідують їх, бо вони кажуть: «Ви помилитися дорогою! Поверніться на Господні стежки!». Ці слова часто звернені до могутніх, які завдяки цій злій дорозі мають владу, і тому вони їм не подобаються.

«Ісус приховувався протягом останніх днів, бо ще не прийшла Його година; але Він знав, яким буде Його кінець», – зауважив Святіший Отець, додаючи, що Ісус був переслідуваний від самого початку. На це вказує подія у назаретській синагозі, коли земляки не бажали сприймати Його слів, закидаючи Йому, що Він – один із них, що ніде не вчився, а тому не повинен претендувати на авторитет пророка.

А критикували Христа за те, що «Він самвиходив та визволяв інших із замкненого релігійного середовища». Бо справжній пророк змагається проти тих, які «намагаються полонити Святого Духа». Пророків, за словами Папи, завжди переслідували, не розуміли їх. І ця ситуація триває навіть після смерті та воскресіння Ісуса. Вона триває у Церкві. Наприклад, у біографіях святих зустрічаємо згадки про нерозуміння та переслідування, яких вони зазнавали.

«Багато людей, яких обирає Святий Дух для того, щоб казати правду Божому людові, потерпають від переслідувань», – зауважив проповідник, зазначаючи, що ці переслідування трапляються як ззовні, зі сторони світу, так і з середини, серед Божого люду. Але ця історія переслідувань «є Господнім шляхом, дорогою тих, які ідуть за Господом». А тому й завершується вона завжди з Богом, і хоч проходить через хрест, завершується воскресінням.







All the contents on this site are copyrighted ©.