2014-03-27 12:47:03

Папа Франциск: Спасіння, запропоноване Богом – це шлях любові, а не обов’язку


Дві тисячі років тому, коли у світ прийшов Ісус, існував керівний клас, який віддалився від народу, покинув його, будучи нездатним до нічого іншого, як дотримуватись власної ідеології та скочуватись до корупції. Про це говорив Папа Франциск під час Святої Меси у четвер, 27 березня 2014 р., яку він відслужив при катедральному престолі Ватиканської базиліки святого Петра, і в якій взяли участь майже пів тисячі італійських парламентаріїв.

Енергія тих, які керували в часах Ісуса,– законовчителів, садукеїв та фарисеїв, – була скерована на захист партійних інтересів та внутрішні війни, отож, коли з’явився Месія, вони Його не визнали, навіть більше, звинувачували Його у тому, що Він зцілює та творить чуда силою, отриманою від сатани.

«Серце цих людей, цієї групки, – зауважив проповідник, – з часом настільки закам’яніло, що втратило здатність почути Господній голос. І зі стану грішників вони скотилися до того, що стали корумпованими. А дуже важко, щоб корумпований зміг повернутися назад. Грішник може, тому що Господь Бог милосердний і чекає нас усіх. А корумпований – одержимий своїми речами, і противники Ісуса були саме такими, і тому виправдовувалися, адже Ісус, Своєю простотою та Божественною силою, створював їм незручності».

Святіший Отець відзначив, що ці провідники народу вибрали неправильний шлях, а в результаті, чинили спротив спасінню, запропонованому Богом, викрививши «богослов’я віри» у «богослов’я обов’язку». Дорога «Господньої любові», є дорогою свободи, натомість, в «логіці обов’язку» не залишається місця для Бога і Його любові, мова йде лише про те, що потрібно чинити саме так, обов’язково так. Це – люди добрих манер, але – лихих звичок, і Ісус таких називає «побіленими гробами».

Великий Піст, за словами Папи, пригадує нам, щоб «Бог всіх нас любить», а ми повинні зробити зусилля, щоб відкритися для Нього. На цій дорозі всім було би корисно «замислитися над цим Господнім запрошенням до любові», перевірити, чи я ступаю саме цим шляхом. Чи, може, шукаю виправдань і ходжу стежками кон’юнктурництва? «Просімо Господа Бога, – підсумував Святіший Отець, – щоб дав нам благодать завжди ходити дорогою спасіння, відкритися на спасіння, яке походить лише від Бога, з віри, а не з того, що пропонували ці “вчителі обов’язку”, які втратили віру та керували народом за допомогою теології обов’язку».







All the contents on this site are copyrighted ©.