2014-03-25 14:21:59

Повчання Папи Франциска – компас для вихователів (8)


Темою наших передач у вівторки є тепер книжка «Виховувати: вимога і захоплення. Виклики для вихователів-християн», в якій опубліковані конференції про християнське виховання, які архиєпископ Буенос-Айреса, кардинал Берґольйо (теперішній Папа Франциск) провів у столиці Аргнетини 1999 року. У ній, зокрема, йдеться про завдання, які стоять перед вчиталями та вихователями. Насамперед, він звертався до вчителів католицьких шкіл та ліцеїв.

«Католицькі освітні заклади повинні бути віддзеркаленням християнської надії, яку дарує воскреслий Христос. Якщо ступатимемо слідами розп’ятого і воскреслого Христа, у нашому житті не буде місця для створення фальшивих ідолів, ані на те, щоб вважати себе всемогутніми. Це є запрошенням, щоб через креативну працю та власний духовний зріст виявляти наше життя в Христі», – читаємо в розділі «Зроджувати в інших Христовий дар».
Завданням як католицьких освітніх закладів, так і вчителів-християн є формувати в дітях та молоді усвідомлення божественного усиновлення, яке спрямовує прагнення та волю до пошуків вічного, трансцендентного, прагнучи виконувати Божу волю. Брати за орієнтир тільки свою власну волю – це ілюзія релятивізму, що веде до катастрофи, до нового розчарування. Ми, як людські істоти, не можемо жити без Закону, яким є Божі заповіді, не можемо жити без божественного поклику Ісуса, який вказує нам життєвий напрямок, без теплоти Отця Небесного, який нас збирає в одну родину.

Дух релятивізму боїться правди, намагається уникати будь-яких напружень, наповнює страхом. І тоді ми боїмось навіть подумати, що в ці часи, коли здається, що всім керує власна користь та розрахунок, існує Любов з великої літери, яка нас підтримує, і тільки ця Любов, якою є Бог, дає нам гарантію, що бути насправді вільними – означає прийняти цю божественну Істину. Отож, потрібно виховувати дітей та молодь в усвідомленні власної християнської ідентичності, яка здатна до великих прагнень і великих самозречень.








All the contents on this site are copyrighted ©.