2014-03-18 16:05:02

Повчання Папи Франциска – компас для вихователів (7)


Темою наших передач у вівторки є тепер книжка «Виховувати: вимога і захоплення. Виклики для вихователів-християн», яка вміщає цикл конференцій про християнське виховання, які кардинал Берґольйо (теперішній Папа Франциск) провів у Буенос-Айресі 1999 року. Італійський переклад книжки має назву: «Дисципліна і захоплення. Сучасні виклики для тих, хто повинен виховувати».

«Коли Церква, наша Мати, скеровує нас до певної об’єктивної норми, до певного вчення, не робить нічого іншого, як інтерпретує для людської думки та дії найосновніше, отже, промовляє до особистої гідності, яку кожна людина має як горизонт своєї дії, долаючи межі будь-якої культури чи ситуації, – сказав тоді тодішній архиєпископ Буенос-Айреса, кардинал Хорхе Маріо Берґольйо, до аргентинських вихователів.

Змога критикувати і бути самокритичним, як у ставленні до середовища, в якому живемо, так і до себе самих, більше,ніж будь-що інше, допомагає нам дозрівати. І добре мати до розпорядження слово, на яке посилатись, яке нас визволить від усякого зумовлення і скерує до нашої власної суті.

У наші часи, більше, ніж будь-коли раніше, виховним шляхом є святість, яка означає бути вірогідними свідками того, в що ми віримо і що любимо, і жити цим по-братерському. Ми повинні віддзеркалювати не нас самих, не нашу непрозорість, але Боже слово. Бажати того, чого прагне Господь, Христос, що помер і воскрес, і Якого ми зустріли й любимо.

Таке креативне навернення наших критеріїв, методологій, невпинного пошуку істини, що не має наміру бути всемогутнім, але розп’ятим разом з Христом, навернення, що випливає із зустрічі з Христом, спонукає нас формувати життя християнської спільноти в Істині та Красі, де всі ми запрошені жити найвищим Добром, яким є Господь.

А з другого боку – тиша студій, смиренність взаємоподілу та взаємодопомоги допомагають у боротьбі з власною обмеженістю, що веде до корупції та незаінтересованості, а ці дві речі викликають непевність та сумніви у молоді, спонукаючи її до втечі від дійсності та поверховності.








All the contents on this site are copyrighted ©.