2014-03-16 10:20:21

Очолити духовне оновлення, стаючи братами і пастирями. Побажання Папи Франциска іспанському єпископатові


Віра не є просто чисто культурною спадщиною. На це звернув увагу Папа Франциск у своєму слові до іспанських єпископів з нагоди спільної зустрічі в рамках візиту «ad Limina Apostolorum», що відбулася на початку березня. У промові, врученій у письмовій формі, Вселенський Архиєрей підтримав бажання ієрархів «вірно служити Божому людові, що паломничає в Іспанії, де Боже слово дуже швидко закоренилося, принісши плоди злагоди, культури та святості», свідченням чого є, наприклад, заплановані святкування з нагоди 500-річчя народження святої Терези від Ісуса, першої жінки, проголошеної Вчителем Церкви.

«Тепер, коли ви переживаєте гіркий досвід байдужості багатьох охрищених та змушені протистояти світовій культурі, яка пов’язує Бога виключно із приватним життям та виключає Його із громадського середовища, ви не повинні забувати вашої історії», – радить Святіший Отець іспанським єпископам, закликаючи завжди довіряти Богові, і тому всьому, що Він засіває у серцях вірних. Адже завданням єпископа є «допомогти проростати цим зернам шляхом сміливого та правдивого звіщення Євангелія, супроводжувати їхнє зростання прикладом, вихованням і близькістю, та гармонізувати їх у цілості Господнього виноградника, з якого не можна нікого виключати».

«Дорогі браття, – звертається Папа до провідників Церкви в Іспанії, – не шкодуйте сил для прокладання нових шляхів для Євангелія, які будуть досягати сердець усіх людей, щоб вони змогли відкрити те, що вже перебуває у іхній душі: Христа, як приятеля і брата. І не буде важко знаходити ці шляхи, якщо слідуватимемо Господніми слідами, Який не прийшов, щоб Йому служили, але послужити, Який вмів смиренно шанувати біг часу, встановлений Богом, і терпеливо очікувати дозрівання кожної особи, не боячись зробити перший крок назустріч».

Святіший Отець звернув увагу, що в цих пошуках важливим є те, щоб «єпископ не почувався самотнім, чи не вважав, що є самотнім», але щоб усвідомлював, що ввірена йому отара «також має чуття Божих речей». Наш час, в «якому не бракує труднощів у передаванні віри» вимагає, щоб ввести кожну місцеву Церкву в стан «постійної місії», щоб змогти прикликати назад тих, які віддалилися, та зміцнювати віру в усіх інших. «Віра не є чисто культурною спадщиною, але даруванням, яке народжується із особистої зустрічі з Ісусом та з вільного і радісного прийняття нового життя, яке Він пропонує», – зауважив Папа, додаючи, що «пробудженню та оживленню щирої віри» сприяє, серед іншого, належне приготування до подружжя і супровід молодих сімей, покликанням яких є ставати «домашньою Церквою». «Євангелізована родина, – додав він, – це цінний здійснювач євангелізації».

Наступник святого Петра також пригадав про оприлюднений минулого року документ «Священичі покликання для ХХІ століття», який є виявом «зацікавлення місцевих Церков» душпастирством покликань. «Це аспект, – наголосив він, – який повинен займати пріоритетне місце у серці єпископа, що повинен пам’ятати про це в молитві, дбаючи про добір кандидатів та приготовляючи команди добрих форматорів та компетентних викладачів».

«Любов до бідних та служіння їм є знаком Божого Царства, яке Своїм приходом приніс Ісус, – відзначає Святіший Отець. – Я добре знаю, що протягом цих останніх років, ваша Caritas, як і інші доброчинні структури Церкви, заслужили великого визнання з боку віруючих та невіруючих. Мене це дуже радує, і прошу Господа Бога, щоб це стало нагодою наблизитися до джерела милосердної любові, до Христа, Який проходив містами й селами, благословляючи та оздоровлюючи, і до Його Церкви, яка є матір’ю і ніколи не може забувати про своїх найбільш потребуючих дітей».

Своє звернення до іспанського єпископату Папа завершив наступним закликом: «Особисто очольте духовне та місійне оновлення ваших місцевих Церков, як брати і пастирі своїх вірних, і також тих, які ними не є, або про це забули».







All the contents on this site are copyrighted ©.