2014-02-23 13:15:31

Милосердна любов – єдиний вихід з рухомих пісків гріха. Папа Франциск до нових кардиналів (23 лютого 2014)


Вранці в неділю (23 лютого 2014) Папа Франциск очолив в базиліці святого Апостола Петра у Ватикані урочисту Святу Месу разом з новими кардиналами, яких він увів у сан під час консисторії 22 лютого.

У проповіді Святіший Отець вказав на необхідність ревного свідчення святості. Він наголосив, що святість – це плід послуху Триєдиному Богові та закликав до уникання «придворних» навиків та поведінки, дбаючи про «найменших з братів».

Посилаючись на літургійні читання, Папа наголосив на необхідності наслідувати святість Бога, хоч це може здаватись недосяжною метою. Однак, святість не є нашим власним ділом, але плодом слухняності Духові Триєдиного Бога, адже без Святого Духа наші зусилля будуть марними.

Вселенський Архиєрей додав, що Господь Ісус та Церква очікують від кардиналів святості, відрікаючись егоїзму та гордості. «В Євангелії, – підкреслив Папа, – також Ісус говорить про святість і пояснює Свій новий закон. Це Він робить за допомогою деяких протиставлень між недосконалою справедливістю книжників та фарисеїв і вищою справедливістю Божого Царства. Ми не повинні керуватись духом помсти, не відплачуватись іншому за те зло, яке він нам вчинив, але старатись великодушно чинити добро».

Друга антитеза стосується ворогів – своїх ближніх любити, а ворогів – ненавидіти. Не таким є закон Христа, який каже: «Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас» (Мт 5,44). Тих, хто хоче слідувати за Ним, Ісус закликає любити тих, хто цього не заслуговує, нічого не очікуючи взамін, щоб заповнити порожнечу любові в серцях, у взаємостосунках між людьми, в родинах, у громаді, в світі. «Ісус Христос прийшов нас спасти, вказати нам шлях, єдиний вихід з рухомих пісків гріха, а цією дорогою є милосердна любов», – сказав Папа.

Він підкреслив, що Господь Христос та Мати Церква очікують від кардиналів ревного свідчення святості, тому треба любити тих, які до нас вороже ставляться, благословити тих, які нас обмовляють, вітати з усмішкою тих, які, можливо, на це не заслуговують, не прагнучи нав’язати свою волю, але протиставляючи лагідність сваволі, забуваючи зазнані упокорення.

Кардинал є членом Римської Церкви, а не «придворним», вказав Святіший Отець, наголошуючи на потребі мати відкрите серце для «найменших братів». На закінчення проповіді Папа Франциск закликав членів Кардинальської Колегії тривати в єдності та супроводити його молитвами, порадами, співпрацею, а єпископів, духовенство та мирян закликав молитись, щоб Колегія Кардиналів була дедалі ревнішою в душпастирській любові, повнішою святістю, щоби служити Євангелію та допомагати Церкві поширювати у світі Христову любов.

Після богослуження опівдні Папа Франциск проказав з вірними, які зібрались на площі святого Петра, молитву «Ангел Господній».







All the contents on this site are copyrighted ©.