2014-02-21 14:13:30

Папа Франциск: Знати всі заповіді не значить мати віру


«Віра, яка не приносить плодів у ділах, не є вірою», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 21 лютого 2014 р., зазначаючи, що у світі є багато християн, які дуже часто повторюють слова Символу Віри, але дуже мало впроваджують їх у життя.

За словами Святішого Отця, мова йде про загрозу, яку ще дві тисячі років тому у своєму посланні до перших Христових послідовників викривав святий Апостол Яків. «Його ствердження є чітким: віра без плодів у житті, віра, яка не приносить плодів у ділах, не є вірою», – додав він.

За словами проповідника, ми часто самі говоримо, чи чуємо від інших, що, мовляв: «Маю сильну віру», «Я дуже віруючий», – але життя залишається літеплим, мова йде про віру, лише як про теоретичні знання, а не живу дійсність. «Коли Апостол Яків говорить про віру, то говорить саме про доктрину, про те, що є змістом віри. Але ви можете знати всі заповіді, всі пророцтва, всі правди віри, але якщо це не впроваджується у життя, не переходить у діла, то це непотріб. Ми можемо проказувати Символ Віри теоретично, навіть без віри, і є багато людей, які так чинять», – зауважив Папа, додаючи, що також і демони прекрасно знають усе, про що йдеться у Символі Віри, знають, де є Істина.

Святіший Отець пояснив, що відмінність полягає у тому, що демони «не мають віри», тому що мати віру не є синонімом до «мати знання». У Євангелії знаходимо приклади тих, які «знають те, у що потрібно вірити, але не мають віри». Першим знаком є «казуїстика», представлена тими, які ставили Ісусові різні запитання, як от про податки, чи слід їх платити, про жінку-вдову, яка по-черзі була одружена із сімома братами... А другою ознакою є «ідеологія». «Це християни, – відзначив проповідник, – які думають про віру, як про систему ідей, по-ідеологічному. Такі були також і в часах Ісуса, й апостол Іван називає таких антихристами». Це, наприклад, були гностики. Отож, «ті, які впадають у казуїстику або в ідеології – це християни, які знають доктрину без віри, подібно до демонів».

На противагу таким випадкам Папа навів інші приклади з Євангелії, де йдеться про людей, «які, не знаючи доктрини, мають велику віру». Це, зокрема, випадок із ханаанянкою, самарянкою, із зціленим сліпцем. «Віра, – підсумував проповідник, – це зустріч з Ісусом Христом, з Богом, вона народжується саме там і веде до свідчення».







All the contents on this site are copyrighted ©.