2014-01-27 13:10:40

Господь проходить стежками нашого щоденного життя. Молитва «Ангел Господній» з Папою Франциском 26 січня 2014


Бог починає діло спасіння з околиць, щоб досягнути усіх Своїм милосердям. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи у неділю, 26 січня 2014 р., євангельське читання ІІІ Неділі звичайного періоду згідно з літургійним календарем Церкви латинського обряду, що розповідає про початок прилюдної діяльності Ісуса. Промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» до прочан, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані, він звернув увагу на той факт, що місія Христа не розпочинається від Єрусалиму, щоб був релігійним та суспільно-політичним центром, але з периферії, із території, яку юдеї зневажали задля присутності чужинців-язичників.

«Це прикордонна земля, транзитна зона, де зустрічаються різні люди за расою, культурою та релігією. Таким чином, Галилея стала символічним місцем відкритості Євангелія різним народам. З цієї точки зору, Галилея дуже схожа до сучасного світу: співжиття різних культур, необхідність зустрічі та співставлення», – вів далі Святіший Отець, зазначаючи, що також і ми щодня занурюємося у «поганську Галилею», що може спонукати нас «будувати огорожі», щоб почуватися у безпеці. Але Ісус навчає нас, що Його Добра Новина «не зарезервована для якоїсь частини людства, її слід передавати всім», також і тим, які «вже нічого не очікують і не мають сили шукати та просити».

«Розпочавши від Галилеї, – зауважив у цьому контексті Папа, – Ісус вчить нас, що ніхто не виключений із Божого спасіння, навпаки, Бог воліє розпочати від околиць, від найостанніших, щоб досягнути всіх». Саме таким є Христовий метод, який, одночасно, є вираженням змісту навчання, тобто, «милосердя Небесного Отця». Місія Ісуса розпочинається не лише із місця, віддаленого від центру, але також із людей, яких би назвали незначними. «Своїх перших учнів та майбутніх апостолів» Він вибирає не у школах книжників та законовчителів, але між простими людьми, покликавши їх на тому місці, де вони працювали, на березі озера.

«Дорогі друзі, – підсумував Святіший Отець, – Господь кличе також і сьогодні! Господь проходить стежками нашого щоденного життя. Також сьогодні, в цій хвилині, Господь переходить цією площею. Він кличе нас іти за Ним, працювати з Ним на користь Божого Царства у “Галилеях” нашого часу».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа пригадав, що цього дня відзначався Всесвітній день хворих на проказу, зазначаючи, що хоч у світі й зменшується кількість заражень, ця недуга ще досі заторкує багатьох людей, а тому «важливо і надалі підтримувати солідарність з цими братами й сестрами». А далі Святіший Отець присвятив кілька слів ситуації в Україні, запевнивши у своїх молитвах та закликавши до конструктивного діалогу між владою та громадянським суспільством.







All the contents on this site are copyrighted ©.