2014-01-20 16:13:41

Папа Франциск: Християнська свобода – це слухняність Божому слову


Християнська свобода полягає у «слухняності Божому слову». Про це говорив Папа Франциск у своїй ранковій проповіді у понеділок, 20 січня 2014 р., підкреслюючи те, що ми завжди повинні бути готовими приймати «новизну» Євангелія та «Божі несподіванки». Коментуючи під час Святої Меси біблійні читання, Святіший Отець зазначив, що для того, аби насправді прийняти це слово, потрібно мати наставлення «слухняності». «Боже слово, – пояснив він, – є живим, а тому надходить і промовляє те, що хоче сказати, а не те, що я чекаю, або чого сподіваюся, що воно скаже».

«Євангеліє – це новизна. Об’явлення – це новизна. Наш Бог – це Бог, Який завжди чинить нові речі та очікує від нас слухняності Своїй новизні», – вів далі проповідник, вказавши на Ісусові слова про те, що молоде вино вливається у нові бурдюки. Нове вино приносить Бог, але його треба приймати з відкритим наставленням.

Папа зауважив, що коли хочемо щось підключити до електромережі, але існуюча розетка не підходить, то шукаємо відповідного перехідника. Ми повинні бути готовими пристосуватися до тієї новизни, якої від нас вимагає Бог, не закриваючись у власних думках та схемах. «Бунт, неслухняність щодо Божого слова, є гріхом проти провидіння», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що вперте наставлення чинити те, що хочеться мені, а не те, чого бажає Бог, є «гріхом ідолопоклонства».

Але в такому випадку зроджується запитання: а що означає християнська свобода? За словами Папи, вона означає «мати відвагу ставати новими бурдюками для того нового вина, яке надходить безперервно. Бути відважним, щоб розпізнавати» те, що Святий Дух приносить до серця та слухатись. «Розпізнавати та слухатись, – підсумував Святіший Отець. – Просімо сьогодні благодаті слухняності Божому слову, тому слову, яке є живим та дієвим».







All the contents on this site are copyrighted ©.