2013-11-30 18:03:39

Не дозвольте вкрасти у вас ваш молодечий ентузіазм! Папа Франциск до римських студентів


Не треба знеохочуватися монотонністю щоденного життя, але розробляти масштабні проекти, не дозволивши вкрасти молодечого ентузіазму. З таким закликом до студентів звернувся Папа Франциск. У суботу, 30 листопада 2013 р., Святіший Отець очолив у Ватиканській базиліці Святого Петра вечірню з нагоди початку Адвенту, на яку, згідно з давнім римським звичаєм, зібралися студенти університетів міста.

Коментуючи читання з Послання святого Павла до Солунян, у якому апостол бажає християнам, щоб Бог освятив їх цілковито, Папа зазначив, що у цих словах бачимо, з одного боку, хвилювання автора за святість вірних, яка під загрозою, а з іншого – велике довір’я до Господа. І це стосується також нашого часу. «На повноту християнського життя, яку Бог здійснює в людях, завжди напосідає спокуса впадати у світський дух», – зауважив Наступник святого Петра, додаючи, що саме тому Бог посилає нам Свою допомогу, завдяки якій можемо вберегти дари Святого Духа.

У такій ситуації може зродитися запитання про те, чому Бог, Який щедро обдарував нас духовними скарбами, повинен також дбати про те, щоб вони залишалися неушкодженими? Тому, – відповідає Святіший Отець, – що ми є слабкими, ці дари зберігаються у нас, за словами святого Павла, як у «глиняних посудинах».

Бог завжди залишається вірним, насамперед, «Сам Собі», а тому ту справу, які Він розпочав у кожному з нас через дане нам покликання, «Він доведе до завершення». Це повинно додавати нам впевненості та великого довір’я. Але йдеться про довір’я, яке «перед обличчям викликів теперішнього часу, покладається на Бога та вимагає нашої активної та сміливої співпраці». І неможливо жити, не відповідаючи на виклики, а той, хто відвертається від них, «не живе». «Ваше бажання та ваші здібності, поєднані з могутністю Святого Духа, Який мешкає у кожному з вас від дня вашого Хрищення, дають вам змогу бути не глядачами, а активними учасниками сучасних подій», – наголосив Папа, закликавши «не споглядати на життя з балкону», але відважно виходити назустріч викликам, серед яких – боротьба за цінності та гідність.

За словами Святішого Отця, виклики, які студентська молодь покликана долати «з внутрішньою стійкістю та євангельською відвагою», є різноманітними. Зокрема, це і «обтяжений посередністю та нудний» суспільно-культурний контекст. «Не треба знеохочуватися монотонністю щоденного життя, – сказав Папа, – але розвивати масштабні проекти, виходити за межі звичайного: не дозвольте, щоб у вас вкрали молодечий ентузіазм!». За словами проповідника, помилкою було би також піддаватися однобокому мисленню, формі глобалізації у розумінні уніфікації. Щоб подолати ці виклики, потрібна модель, яка включає множинність елементів та шанує єдність у різноманітності.

«У дійсності, мислення є плідним тоді, коли є вираженням відкритої думки, яка чинить розпізнавання, завжди просвічене істинним, добрим і прекрасним. І якщо не дозволите обумовити себе панівними думками, але залишатиметеся вірними моральним та релігійним християнським принципам, то віднайдете сміливість іти також і проти течії», – наголосив Святіший Отець, запевнивши студентів, що в такому випадку вони зможуть спричинитися до збереження у глобалізованому світі власних особливостей та характеристик, водночас, намагаючись не понижувати моральну планку. Адже «різноманітність мислення» є відбитком «багатогранної Божої мудрості».

В контексті приготування до Різдва, Папа Франциск побажав студентській молоді не занедбувати старання поступати у вірі та бути послідовними у поведінці, щоб, таким чином, «якнайавтентичніше пережити свято Господнього Народження».







All the contents on this site are copyrighted ©.