2013-11-04 13:16:20

Не існує такого гріха, який би міг викреслити нас з Божого серця. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 3 листопада 2013


Почути голос Ісуса, Який каже: «Сьогодні маю бути у твоєму домі», – побажав Папа Франциск вірним, які в неділю, 3 листопада 2013 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб проказати разом з ним молитву «Ангел Господній».

Коментуючи євангельський уривок, який розповідає про навернення митаря Закхея, Святіший Отець зауважив, що ця подія в місті Єрихоні відбулася під час останньої Христової подорожі до Єрусалиму. Громада зневажала, так би мовити, «екскомунікувала» Закхея, адже він був начальником митарів, другом ненависних окупантів, злодієм та визискувачем. Ця його лиха слава, а також низький зріст, стали на перешкоді тому, щоб наблизитися до Ісуса, коли Він проходив вулицями міста.

Щоб змогти побачити Учителя, чоловік виліз на дерево. «Цей зовнішній, дещо смішний жест виражає, однак, внутрішнє бажання людини, яка намагається піднестися над натовпом, щоб мати контакт з Ісусом», – сказав Папа, зазначаючи, що Закхей навіть сам не усвідомлює глибокого сенсу того, що чинить, він навіть не насмілюється сподіватися на те, що «може бути подолана віддаль, яка відділяє його від Господа». Його втішає можливість лише побачити Ісуса. Але Христос, наблизившись до дерева, кличе його по-імені та каже, що має зайти до його дому. «Цей, малий зростом чоловік, відкинений усім та далекий від Ісуса, є немовби загубленим в анонімності, але Ісус його кличе», – зауважив Святіший Отець, додавши, що саме ім’я «Закхей» у тогочасній мові мало душе символічне значення, адже воно означає «Бог пам’ятає».

Христос іде до домівки Закхея, чим викликає критику й нарікання всіх єрихонців: Як це так, що за наявності стількох порядних людей у місті, Він іде саме до цього митаря? А це тому, що він був загубленим ягням, і з приходом Ісуса до його дому «ввійшло спасіння». «Не існує такої професії та соціального становища, не існує такого гріха чи жодного роду злочину, які б могли викреслити з Божої пам’яті та серця одного з Його дітей», – наголосив Папа Франциск, підкреслюючи, що Господь Бог є Батьком, Який завжди з любов’ю чекає на повернення своєї дитини.

Святіший Отець ще раз зазначив, що жест Закхея був смішним, але це був жест спасіння. І ми повинні пам’ятати, що Ісус є «милосердним і ніколи не втомлюється прощати». «Браття й сестри, – підсумував він, – дозвольмо, щоб також і нас Ісус покликав по-імені! У глибині свого серця прислухаймося до Його голосу, що каже нам: “Сьогодні маю увійти до твого дому”, тобто, до твого серця, у твоє життя. І приймаймо Його з радістю: Він може змінити нас, перемінити наше серце з кам’яного в тілесне, може звільнити нас від егоїзму та вчинити наше життя даром любові».







All the contents on this site are copyrighted ©.