2013-10-26 14:18:56

Наукова праця Венедикта XVI – це богослов’я, здійснюване навколішки. Папа Франциск з нагоди вручення «Премії Ратцінгера»


Вручаючи у суботу, 26 жовтня 2013 р., премію, названу на честь свого попередника, цьогорічним лауреатам – Річардові Барріджу та Крістіанові Шаллеру, Папа Франциск поділився з присутніми думками, які зродилися в контексті «насправді особливого дару для Церкви», яким є книги Венедикта XVI про Ісуса з Назарету.

«Пригадую, – сказав Святіший Отець, – що коли вийшов перший том, дехто запитував: Що це таке? Папа не пише богословських книжок, він пише енцикліки!.. Без сумніву, Папа Венедикт усвідомлював цю проблему, але й у цьому випадку, як завжди, у своєму просвітленому сумлінні він слідував за Господнім голосом». На думку Папи Франциска, ці книги не є папським навчанням у властивому значенні цього слова, але й не є також академічним дослідженням. «Він зробив дарунок Церкві, всім людям, з того, що мав найціннішого: своє знання про Ісуса, плід багатьох років досліджень, богословських студій і молитви, тому що Венедикт XVI творив богослов’я навколішки, ми всі про це знаємо, і подав його у найдоступнішій формі», – зазначив Святіший Отець.

«Ніхто не може виміряти, скільки добра він зробив цим даром, лише Господь це знає! Але всі ми деякою мірою його відчуваємо, завдяки тому, що від багатьох людей чули, що завдяки книгам про Ісуса з Назарету вони скріпили свою віру, поглибили її, а навіть вперше по-дорослому приступили до Ісуса Христа, поєднуючи вимоги розуму із шуканням Божого обличчя», – сказав Папа Франциск, додаючи, що згадана праця Венедикта XVI пробудила «нову пору вивчення Євангелій між історією та христологією».

Святіший Отець привітав цьогорічних лауреатів, передавши також вітання від свого попередника, якого відвідував кілька днів тому, та побажав їм Божого благословення у праці, яку вони здійснюють для Божого Царства.







All the contents on this site are copyrighted ©.